Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Universiteitskwartier

Ontwerp Casco

Universiteitsbibliotheek

Het ontwerp van de nieuwe UB, van de MVSA Architects en architectenbureau J. Van Stigt, verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Aan de zijde van de Nieuwe Doelenstraat wordt het geheel uitgebreid met een nieuwbouwvleugel. Het geheel vormt een architectonisch bijzonder en modern, academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus.

Scenario A entree UB
Entree UB aan Vendelstraat
Scenario A impressie atrium UB
Atrium UB, de overkapping van het huidige binnenplein

Ontwerp casco 

De nieuwe UB wordt een herkenbare, moderne bibliotheek. Een centrale plek binnen het Universiteitskwartier voor ontmoeting en kennisuitwisseling, waar onderzoek, onderwijs en leren samenkomen. In 2017 is besloten om het ontwerp van MVSA Architects en Architectenbureau J. Van Stigt, dat bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw, te realiseren. Het ontwerp bestaat uit een cascodeel en een interieurdeel. Hoe ziet het casso ontwerp eruit?

Entree

De hoofdentree bestaat deels uit de voormalige ambulance-ingang, die is gespiegeld. Hierdoor ontstaat er vanaf de Vendelstraat een ruime doorkijk naar het atrium.

Ziekenzalen

De oorspronkelijke ziekenzalen blijven in vorm en hoogte ongewijzigd. In de zalen worden vides toegevoegd, zodat de wanden optimaal worden benut voor de plaatsing van boeken.

Nieuwbouwdeel

Aan de kant van de Nieuwe Doelenstraat worden de twee monumentale panden door nieuwbouw met elkaar verbonden. Met de publieke functies als het café en de studiezalen aan de transparante gevel, toont de UB zich hier aan de stad.

scenario A doorsnede UB
Doorsnede UB

Interieur

In het interieurontwerp wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met het monumentale karakter van het pand, details blijven zichtbaar en er wordt gebruik gemaakt van een ingetogen kleurenpalet.