Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Universiteitskwartier

Functie en faciliteiten

Met de bouw van de nieuwe UB maakt de UvA een essentiële stap in de ontwikkeling van het Universiteitskwartier. De nieuwe UB wordt de centrale ontmoetingsplaats op de campus.

De nieuwe UB is een state-of-the art bibliotheek die informatie en services verstrekt en waar studenten vele uren per dag kunnen studeren. Met deze eigentijdse universiteitsbibliotheek geeft de UvA studenten en medewerkers toegang tot kennis, maar stelt hen ook in staat om die kennis tot zich te nemen, verder te brengen en uit te wisselen in een inspirerende omgeving. De bibliotheek draagt hiermee zowel inhoudelijk als faciliterend bij aan het primaire proces, waaronder dat van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

UB balie

Ontmoeting

De UB is bij uitstek in staat betekenis te geven aan de functie van het elkaar ontmoeten, onder andere omdat ze vele universitaire disciplines onder haar dak herbergt. Die interdisciplinariteit wordt weerspiegeld in de collectie, services en medewerkers. De bibliotheek biedt een inspirerende omgeving en is de interdisciplinaire knowledge hub die samenwerking en community vorming faciliteert en derhalve een visitekaartje is voor de gehele UvA.

Iconen faciliteiten UB Binnenstad

Faciliteiten

De UB biedt straks alle benodigde voorzieningen en functies voor studenten en medewerkers om rustig te kunnen werken en studeren. Door de directe gebruikers is de afgelopen jaren een programma van eisen opgesteld voor de UB. Onder andere onderstaande punten staan hierin opgenomen:

  • 7 km collectie in open opstelling: boeken, audio, video, films, tijdschriften en natuurlijk ook digitale informatie; 
  • in totaal komen er 950 studieplaatsen met eigentijdse ICT-voorzieningen, zowel bij de collecties als in aparte studiezalen en projectkamers; 
  • 80 werkplekken; kleine en grote werkgroepruimtes, individuele studiekamertjes en studieplaatsen voor het inzien van de collectie op speciale mediadragers;
  • ruimtes voor kleine bijeenkomsten, congressen, onderwijs en kleine exposities;
  • kantine op de begane grond, aan de zijde van de Nieuwe Doelenstraat;
  • een fietsenstalling onder het gebouw, zodat fietsparkeren op straat niet meer nodig is. 

Hiermee voorziet de nieuwe UB in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en draagt bij aan de ontwikkeling van de campus.

Scenario A UB-entree
In 2022 wordt de nieuwe Universiteitssbibliotheek opgeleverd aan het Binnengasthuisterrein, in BG13/14