Functies en faciliteiten
Eén van de projecten die onderdeel vormt van de ontwikkeling van het Universitieitskwartier is de grootschalige renovatie en vernieuwbouw van de Oudemanhuispoort (OMHP), een gebouwencomplex van circa 18.000 m² bruto vloeroppervlak (bvo). Het gebouw OMHP kenmerkt zich door een aantal karakteristieke bouwdelen. In de loop der jaren zijn de verschillende bouwdelen aan elkaar gekoppeld waardoor een aaneenschakeling van gebouwen is ontstaan. De huidige gebouwstructuur is onoverzichtelijk, de routing is onduidelijk en de uitstraling van de bouwdelen doet onvoldoende recht aan de monumentale karakteristieken van de historische gebouwen.
De OMHP is beoogd een aantal verschillende functies te huisvesten:
- Afdelingen van FGw (kantoren, vergaderruimten e.d.);
- Collegezalen en kleine onderwijszalen;
- Studieplekken;
- Representatieve kamers;
- Kantoren ondersteunende diensten UvA (FS, ICTS en HO);
- Fietsenkelder;
- Centrale logistieke voorziening.
Om het beoogde programma in te passen in het gebouw en de gebouwstructuur te verbeteren is in het Masterplan een voorstel gedaan voor gedeeltelijke sloop/nieuwbouw van het complex (in totaal circa 7.500 m² bvo aan niet-monumentale gebouwdelen).
Op dit moment wordt er een uitvraag gedaan om straks tot een ontwerp te komen, waarbij het de planning is de uitvoering te starten eind 2021. Tot de werkzaamheden werkelijk aanvangen is het gebouw in gebruik voor onderwijs en tijdelijke studentenhuisvesting.
Ontwerpteam Oudemanhuispoort
Het team onder leiding van architectenbureau Frits van Dongen is geselecteerd voor de Oudemanhuispoort. De architect is geselecteerd op basis van zijn visie op de opgave en zijn plan van aanpak.
Lees meer over de visie in het volledige nieuwsbericht (link opent in venster).
Studentenhuisvesting Oudemanhuispoort
De huisvesting is tijdelijk van aard omdat het gebouw na deze tijd zal worden verbouwd om weer primair te dienen voor het onderwijs en onderzoek van de UvA. Deze ontwikkeling hangt samen met de herontwikkeling van het Universiteitskwartier op basis van het Masterplan.
Historie OMHP
Al in de 16e eeuw stond er op het terrein van de Oudemanhuispoort (OMHP) een Oude Nonnenklooster. Toen Amsterdam overgegaan was tot het protestantisme, werd in 1602 het Oude Mannen en Vrouwen Gasthuis geopend. De hoofdvleugel aan de noordzijde bestond uit twee achter elkaar gelegen vleugels en onderscheidde zich door een fraaie ingangspartij en een versierde top, de zijvleugels boden plaats aan regenten en regentessen en oude mannen en vrouwen.
Renovatie oude mannen en vrouwenhuis
In de tweede helft van de 18e eeuw werd het pand met behoud van de grondvorm vernieuwd, naar ontwerp van G.F. Maybaum en burgemeester P. Rendorp. Er werd plaats gemaakt voor een luxere oude mannen en vrouwenhuis met gedetailleerde 17e eeuwse gevels. De gang langs de zuidgevel veranderde in een overdekte galerij met achttien winkelkasten, de huidige boekenmarkt. De opzet van OMHP is altijd middeleeuws gebleven, te herkennen aan verschillende elementen zoals de twee poorten die naar de galerij leiden.
De functies van de Oudemanhuispoort
Vanaf 1831 deed het huis dienst als proveniershuis, hulphospitaal en dependance van het Binnengasthuis. Daarna bood het onderdak aan o.a. de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, de Rijksacademie en aan het Museum Van der Hoop (1854-1885). In 1880 is het complex drastisch gewijzigd en werd het gebouw in gebruik genomen door de UvA. De laatste renovaties dateren uit de jaren ‘60. De Oudemanhuispoort wordt op dit moment gedeeltelijk gebruikt door de Faculteit der Geesteswetenschappen. Sinds maart 2019 is ook een gedeelte in gebruik voor tijdelijke studentenhuisvesting.

AT5 video ' Oudemanhuispoort'
De Amsterdamse zender AT5 maakte in april 2019 een portret van de Oudemanhuispoort, als onderdeel van de reeks 'De Straten van Amsterdam'. Bekijk het interview met UvA-historica Petra Brouwer vanaf 08:40 minuten.