Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

BG3 uitvoering

BG3, in de volksmond beter bekend als 'het ronde gebouw op het Binnengasthuisterrein' is -wanneer we spreken over het ronde bouwdeel van dit pand- samen met het 'Piramidegebouw', ofwel BG5, één van de laatst gerealiseerde nieuwbouwdelen op het Universiteitskwartier binnen het vastgoed van de UvA.

Informatie BG3
  • Wist je dat ...

    ... op de plek van het ronde nieuwbouwgedeelte ooit de Kinderkliniek stond, die in 1991 werd gesloopt?
    ... dat van het oudbouwgedeelte, ontworpen door J.M. van der Meij de buitenzijde en het trappenhuis nog naar origineel ontwerp zijn? Lees onderaan over de historie.
    ... er op dit moment diverse onderdelen van of gerelateerd aan de UvA zijn gevestigd, waaronder VOX-POP,  Humanities Lab, maar ook UvA HuisvestingsOntwikkeling, enkele kantoren van Facility Services en start-ups.
    ... dit gebouw in de nabije toekomst waarschijnlijk een andere functie voor de UvA zal krijgen?  Lees onderaan over de functies en functionaliteiten.

  • Planning

    Planning:
    -    Uitvoering afbouw:      Week 44 (2021) – Week 9 (2022)
    -    Inhuizen faculteit:        Maart 2022 
    De planning is onder voorbehoud en kan mogelijk wijzigen.   
    De werkzaamheden bij BG3 vinden uitsluitend in het gebouw plaats. De aannemer probeert overlast voor de directe omgeving zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Besluiten

    T.z.t.

  • Duurzaamheid

    T.z.t.

Wist je dat ...

... op de plek van het ronde nieuwbouwgedeelte ooit de Kinderkliniek stond, die in 1991 werd gesloopt?
... dat van het oudbouwgedeelte, ontworpen door J.M. van der Meij de buitenzijde en het trappenhuis nog naar origineel ontwerp zijn? Lees onderaan over de historie.
... er op dit moment diverse onderdelen van of gerelateerd aan de UvA zijn gevestigd, waaronder VOX-POP,  Humanities Lab, maar ook UvA HuisvestingsOntwikkeling, enkele kantoren van Facility Services en start-ups.
... dit gebouw in de nabije toekomst waarschijnlijk een andere functie voor de UvA zal krijgen?  Lees onderaan over de functies en functionaliteiten.

Toekomstige functie en functionaliiteiten

Het gebouw BG3, aan de Binnengasthuisstraat 9, wordt tot en met februari 2022 heringericht en opgeknapt. Het pand wordt gereed gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van het bestuur van de FGw en het faculteitsbureau, die er vanaf maart 2022 voor de komende jaren hun kantoor vestigen.

Werkzaamheden en planning
In het pand worden een aantal bouwkundige en installatietechnische aanpassingen gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld de zonwering vervangen en een (plateau)lift geplaatst in het gebouw ten behoeve van de bereikbaarheid van de tussenverdieping van het paviljoen. De bevoorrading van de werkzaamheden loopt hoofdzakelijk via de Oudezijds Voorburgwal.

Planning:
-    Uitvoering afbouw:      Week 44 (2021) – Week 9 (2022)
-    Inhuizen faculteit:        Maart 2022 
De planning is onder voorbehoud en kan mogelijk wijzigen.   
De werkzaamheden bij BG3 vinden uitsluitend in het gebouw plaats. De aannemer probeert overlast voor de directe omgeving zoveel mogelijk te voorkomen.

Historie BG3

BG3 bestaat uit twee bouwdelen, die beiden in een andere tijd zijn gerealiseerd. Het meest historische gebouw, aan de zijde van de Oudezijds Achterburgwal is het oorspronkelijke Administratiegebouw uit 1916 ontworpen door  J.M. van der Meij. Het ovale gedeelte, gelegen op het BInnengasthuisplein is de latere aanbouw van Theo Bosch uit 1995.

Het Administratiegebouw bevat een centraal middendeel bestaat uit een begane grond met twee verdiepingen en een zolder onder een schilddak. De aanbouwen ernaast bestaan uit twee of drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand was verbonden met de voormalige Kinderkliniek, die gesloopt is en vervangen door een aanbouw op min of meer ovale plattegrond, bestaande uit een kelder, een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak.

Het Administratiegebouw
In 1913-1916 werd het Administratiegebouw gebouwd naar ontwerp van J.M. van der Meij. Het stond oorspronkelijk in verbinding met de daarachter gebouwde Kinderkliniek, die in 1991 is gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe aanbouw naar ontwerp van Theo Bosch (1940-1994), die (postuum) in 1995 gereed kwam. Vanwege maatschappelijke druk en op basis van ambtelijke advisering besloot de politiek in 1982 dat het van wezenlijk belang was om het ontwerp van Van der Meij te behouden. Het gebouw was een vroeg voorbeeld van Amsterdamse School en daarnaast werd de zichtbare toepassing van beton als bijzonder bestempeld. 

Het interieur van het Administratiegebouw werd wel grotendeels gesloopt; het trappenhuis is nog redelijk in lijn met het ontwerp van Van der Meij gebleven. Het exterieur is met uitzondering van een schoorsteen links van de voorgevel redelijk gaaf bewaard; alleen de balkons op de hoeken werden door Bosch voorzien van een opbouw.

Ovale aanbouw Theo Bosch
De 'nieuw'bouw bestaat uit een ovaal met open plattegronden, waarbij de vloeren op pilotis staan. De oudbouw en de nieuwbouw zijn met elkaar verbonden door een open verbindingslid, waarin een loopbrug de tweede verdieping van de nieuwbouw verbindt met de oudbouw. Het interieur van de oudbouw en de nieuwbouw heeft een vergelijkbare plattegrond en een soortgelijke afwerking gekregen. Het  nieuwbouwgedeelte van het gebouw zoals we dat nu kennen is in grote lijnen nog overeenkomstig met het ontwerp van Bosch.

Bron: 2019 P. Vlaardingerbroek, Monumenten en Archeologie ​gemeente Amsterdam, Beschrijving van Binnengasthuisstraat 9, intern document, samengesteld op 14 februari 2019. Bevat verwijzingen naar o.a. panddossiers Monumenten en Archeologie, Stadsarchief Amsterdam, beeldbank, Stadsdeel Centrum, Archief Bouw- en Woningtoezicht.