Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Allard Pierson

Het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties zijn sinds januari 2019 officieel samen onder de naam: het Allard Pierson. Deze naam is onderdeel van een brede strategie om tot meer draagvlak en verbinding te komen, zowel binnen de UvA als extern. Daarom wordt het Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt intern verbouwd en uitgebreid om het gebouw van het museum optimaal te laten aansluiten bij de strategie voor het Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties. De verbouwing was in maart 2020 afgerond.

Functie en faciliteiten

Om de publieksfunctie te versterken, de routing te verbeteren en de publieksfaciliteiten beter toegankelijk te maken is een uitbreiding aan de zijde van het Turfdraagsterpad gerealiseerd. Zo zijn de gipsenzolder en de tussenverdieping met deze uitbreiding toegankelijk gemaakt voor het publiek. Door de functionele verbetering van het gebouw zijn de publieksfaciliteiten (entreezone, toiletten, garderobe) gerealiseerd die noodzakelijk zijn om te voldoen aan de eisen van deze tijd.

Deze aanbouw binnen de bestaande rooilijnen telt vier verdiepingen. Door de verbouwing en inbreiding zijn betere publieksfaciliteiten (entreezone, toiletten, garderobe) gerealiseerd die noodzakelijk zijn om te voldoen aan de eisen van deze tijd. De inbreiding heeft bovendien de gipsenzolder en de tussenverdieping voor individuele bezoekers toegankelijk gemaakt.

Onderdelen vernieuwing
Het vernieuwingsproject omvat de volgende onderdelen:

De zogenoemde inbreiding van het museum; bedoeld om de publieksfunctie te versterken (toegang verbeteren, ontsluiten van gebouw, publieksfaciliteiten)
Aanvullende bouwkundige aanpassingen; deze zijn bedoeld om de twee panden efficiënter te gebruiken en te verbinden (o.a. een extra trap, onderwijsruimtes, Allard Pierson Live)
Vernieuwing van het beveiligingssysteem; dit was noodzakelijk vanwege de hogere eisen die gesteld worden aan de veiligheid van de collectie en het gebouw.

Allard Pierson
Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129

Ontwerp

Atelier PRO heeft de aanbouw ontworpen voor het Allard Pierson. Het uitgangspunt voor de voorgestelde herinrichting,  is dat het bestaande gebouw logistiek wordt geoptimaliseerd, rekening houdend met de bouwhistorische en architectonische kwaliteiten.

Transparante ruimte
Er komt een extra ruimte ‘achter’ de voormalige museumingang aan de Oude Turfmarkt 127. Deze ruimte komt bovenop een bestaande bebouwing die niet verder gaat dan begane grond, binnen de bestaande rooilijn. Door gebruik van staal en glas ontstaat een transparante ruimte binnen het gebouw. De extra ruimte, verdeeld over vier verdiepingen, verbindt bestaande ruimtes in het gebouw, waardoor bezoekers een duidelijke en compactere route door de collectiepresentaties kunnen volgen.

Entree
De monumentale entree van de voormalig Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt 127 krijgt zijn oorspronkelijke uitstraling terug. De entreehal gaat dienst doen als vrij toegankelijke ruimte. Door het tochtportaal te verwijderen dat er bij de opening van het museum in 1976 is geplaatst, worden de metershoge monumentale deuren weer functioneel en zichtbaar vanaf de straat. De museumreceptie krijgt een nieuwe plaats inpandig op de eerste verdieping.

Allard Pierson Live
Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw, wordt op de eerste verdieping aan de voorkant van het gebouw ‘Allard Pierson Live’ gecreëerd. Hier komt de gratis toegankelijke zone waar gewerkt wordt met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties en interactie met het publiek plaatsvindt. De ArcheoHotspot die nu al ontwikkeld is zal hier een plek krijgen, evenals de winkel en een gelegenheid om koffie te drinken. Het hele gebouw krijgt door de vernieuwingen een meer ‘open’ karakter en een duidelijke verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt.

Historie Allard Pierson

Het gebouw aan de Oude Turfmarkt 127 is oorspronkelijk gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Architect W.A. Froger ontwierp het gebouw dat op 10 mei 1869 geopend werd. Het werd geroemd om zijn 'kloek en oprecht karakter' en later omschreven als 'een product dat op een uiterst moeilijke hoeksituatie tegenover het brede Rokin domineert zonder uit de toon te vallen.'

Van bank naar museum
In 1954 besloot de Nederlandsche Bank te verhuizen naar een nieuw hoofdgebouw  op het Frederiksplein. Het oude pand  werd later aangekocht door de Universiteit van Amsterdam die het ter beschikking stelde aan het Allard Pierson Museum. Ontwerper Dick Elffers herschiep het bankgebouw naar een nieuw museum dat op 6 oktober 1976 zijn deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor wisseltentoonstellingen verbouwd en verdrievoudigd. De restauratie van de voormalige griffiekamer vond in 2012 plaats. Deze ruimte met meubilair van de  Amsterdamse School-architect Philip Warners is nu in gebruik als Verzamelaarskabinet.

Verbinding Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties
In 2007 verhuisden de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam van het Singel naar de Oude Turfmarkt 129, pal naast het Allard Pierson Museum. Daarvoor werd het gebouw volledig gerenoveerd, destijds ook door Atelier PRO.

Voor meer informatie over het Allard Pierson, kijk op de website: allardpierson.nl.