Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vragen over de nieuwe bibliotheek

Heb je vragen over de nieuwe bibliotheek en het gebruik hiervan? Kijk dan eerst in onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel deze onderaan deze pagina via het webformulier.

Op deze pagina:
 • 1. Waarom bouwt de UvA een nieuwe bibliotheek en waarom op deze locatie?

  De UvA clustert haar faculteiten en voorzieningen op vier campuslocaties: Roeterseiland, Sciencepark, AMC, en de laatste locatie in de binnenstad wordt het Universiteitskwartier (UK). In het UK worden de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) en universiteitsbrede voorzieningen zoals de aula en de Universiteitsbibliotheek gevestigd. In de komende jaren wordt gewerkt aan het opnieuw tot bloei brengen van het gebied, door herstel van de oude panden en de terugkeer van onderwijs en onderzoek van de geesteswetenschappen.

  Hiermee komt de nieuwe bibliotheek weer terug op de locatie waar de UvA als Athenaeum Illustre begonnen is in 1632. De nieuwe Universiteitsbibliotheek wordt een inspirerende ontmoetingsplek waar je kunt studeren, onderzoeken en werken. Een plek waar de hele academische gemeenschap zich thuisvoelt. De Universiteitsbibliotheek faciliteert onderzoek en kennisdelen en heeft hier haar geesteswetenschappelijke collectie in open boekopstelling. Haar erfgoedcollecties bevinden zich in het Allard Pierson. De bibliotheken van de UB Singel, het PC Hoofthuis en het Bushuis zullen met hun geesteswetenschappelijke collecties verhuizen naar de nieuwe bibliotheek.

 • 2. Wat maakt het ontwerp van de nieuwe bibliotheek bijzonder?

  De nieuwe bibliotheek wordt in een voormalig ziekenhuis gehuisvest - het Binnengasthuis - dat in 1980 naar het AMC is verhuisd. Het pand bestaat uit 3 delen: de voormalige chirurgische kliniek, het voormalige zusterhuis en een deel nieuwbouw. Het ontwerp laat de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegt daar een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toe. De drie delen worden samengevoegd tot één gebouw voor de bibliotheek. Door de overkapping van de voormalige binnentuin met het glazen dak ontstaat er een prachtig atrium. Het winnende ontwerp is gemaakt door een combinatie van MVSA Architects en Architectenburo J. Van Stigt.

 • 3. Welke faciliteiten en diensten biedt de nieuwe UB?

  Collectie geesteswetenschappen
  De bibliotheek biedt ruimte aan 7 kilometer boeken in een fraaie open opstelling in studiezalen met entresols. Met deze opstelling wordt een oude wens van de FGw vervuld: één bibliotheek geesteswetenschappen, waarin alle vakgebieden zijn opgenomen. De erfgoedcollecties van de UvA blijven in het Allard Pierson.

  Ruimte voor ontmoeting 
  Het gebouw is ontworpen om onderwijs, onderzoek, studeren en werken te faciliteren. Daarnaast is er ruimte voor presentaties en evenementen. Het atrium, de gangen, het restaurant en het dakterras bieden volop mogelijkheden voor ontmoeting en interactie. Ook voor even koffiedrinken is daar voldoende zitgelegenheid.

  Ruimte voor onderwijs 
  Onderwijs is een van de pijlers van de universiteit, dus ook van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. De oude snijzaal, waar in vroegere tijden het menselijk lichaam werd ontleed, is straks een ruimte waar hoorcolleges worden gegeven. Daarnaast zijn er onder meer werkgroepzalen, een onderwijszaal, een bronnenzaal en een opnamestudio in het ontwerp opgenomen.

  Studieplekken 
  De bibliotheek biedt een grote diversiteit aan studieplekken. Zij biedt een rustpunt in de drukke binnenstad met stille studieplekken voor geconcentreerd werk, en tegelijkertijd ruimtes voor discussie, groepswerk en brainstormen.

  Individueel studeren wordt gefaciliteerd door afsluitbare eenpersoonsstudiecellen en stille studieruimtes waar studenten aan leestafels of tafels langs het raam geconcentreerd kunnen werken, in de meeste gevallen met een eigen meegebrachte laptop. De voormalige ziekenzalen van de chirurgische kliniek worden verbouwd tot leeszalen. Door de toevoeging van een entresol wordt de gehele hoogte van deze ruimtes benut voor de open boekopstelling.

  Groepswerk kan worden gedaan in een van de projectruimtes, uitgerust met scherm en schrijfmogelijkheden. De projectruimtes variëren in mogelijkheden en uitstraling. Zo komt er een whiteboard kamer waarbij de wanden en tafel volledig te beschrijven zijn en een ruimte die volledig groen is, met een boom in het midden.

  Daarnaast komen er vier grotere samenwerkruimtes waar gepraat mag worden en in groepjes gewerkt kan worden. In deze ruimtes bevinden zich verrijdbare schermen en whiteboards en flexibel meubilair. Een van deze ruimtes grenst aan een dakterras met uitzicht over de binnenstad.

 • 4. Wat gebeurt er met de UB Singel, het PC Hoofthuis en het Bushuis?

  Aangezien er de komende jaren een grote hoeveelheid m² van de UvA-gebouwen in renovatie is, is er niet voldoende ruimte in het basisaanbod om de vraag in te vullen. De inzet van de huidige panden is wellicht daarvoor nodig. De vraag naar ruimte en de vorderingen van de bouwactiviteiten in het Universiteitskwartier zijn dan ook bepalend voor het eventueel buiten gebruik stellen van de panden.

 • 5. Zijn er rondleidingen over de bouwplaats?

  De UvA organiseert elke tweede dinsdag van de maand rondleidingen over de huidige bouwplaats en door de historische panden. De rondleidingen zijn altijd eind van de middag van 15.30 - 16.30 uur.

 • 6. Heb je een idee of suggestie voor de nieuwe UB?

  Je kunt je ideeën of vragen kenbaar maken via onderstaand webformulier. Voor vragen over de bouw kun je contactgegevens vinden via de contact-pagina.

  Webformulier

  Staat jouw vraag over de nieuwe bibliotheek niet in de lijst met veelgestelde vragen? Of heb je een suggestie? Vul dan onderstaand formulier in.

  Naar het formulier