Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Universiteitskwartier

Historie BG3

BG3 bestaat uit twee bouwdelen, die beiden in een andere tijd zijn gerealiseerd. Het meest historische gebouw, aan de zijde van de Oudezijds Achterburgwal is het oorspronkelijke Administratiegebouw uit 1916 ontworpen door J.M. van der Meij. Het ovale gedeelte, gelegen op het BInnengasthuisplein is de latere aanbouw van Theo Bosch uit 1995.

Het Administratiegebouw bevat een centraal middendeel bestaat uit een begane grond met twee verdiepingen en een zolder onder een schilddak. De aanbouwen ernaast bestaan uit twee of drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand was verbonden met de voormalige Kinderkliniek, die gesloopt is en vervangen door een aanbouw op min of meer ovale plattegrond, bestaande uit een kelder, een begane grond en twee verdiepingen onder een plat dak.

Het Administratiegebouw

In 1913-1916 werd het Administratiegebouw gebouwd naar ontwerp van J.M. van der Meij. Het stond oorspronkelijk in verbinding met de daarachter gebouwde Kinderkliniek, die in 1991 is gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe aanbouw naar ontwerp van Theo Bosch (1940-1994), die (postuum) in 1995 gereed kwam. Vanwege maatschappelijke druk en op basis van ambtelijke advisering besloot de politiek in 1982 dat het van wezenlijk belang was om het ontwerp van Van der Meij te behouden. Het gebouw was een vroeg voorbeeld van Amsterdamse School en daarnaast werd de zichtbare toepassing van beton als bijzonder bestempeld. 

Het interieur van het Administratiegebouw werd wel grotendeels gesloopt; het trappenhuis is nog redelijk in lijn met het ontwerp van Van der Meij gebleven. Het exterieur is met uitzondering van een schoorsteen links van de voorgevel redelijk gaaf bewaard; alleen de balkons op de hoeken werden door Bosch voorzien van een opbouw.

Ovale aanbouw Theo Bosch

De 'nieuw'bouw bestaat uit een ovaal met open plattegronden, waarbij de vloeren op pilotis staan. De oudbouw en de nieuwbouw zijn met elkaar verbonden door een open verbindingslid, waarin een loopbrug de tweede verdieping van de nieuwbouw verbindt met de oudbouw. Het interieur van de oudbouw en de nieuwbouw heeft een vergelijkbare plattegrond en een soortgelijke afwerking gekregen. Het  nieuwbouwgedeelte van het gebouw zoals we dat nu kennen is in grote lijnen nog overeenkomstig met het ontwerp van Bosch.