Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Atelier PRO heeft de aanbouw ontworpen voor het Allard Pierson. Het uitgangspunt voor de voorgestelde herinrichting, is dat het bestaande gebouw logistiek wordt geoptimaliseerd, rekening houdend met de bouwhistorische en architectonische kwaliteiten.

Transparante ruimte

Er komt een extra ruimte ‘achter’ de voormalige museumingang aan de Oude Turfmarkt 127. Deze ruimte komt bovenop een bestaande bebouwing die niet verder gaat dan begane grond, binnen de bestaande rooilijn. Door gebruik van staal en glas ontstaat een transparante ruimte binnen het gebouw. De extra ruimte, verdeeld over vier verdiepingen, verbindt bestaande ruimtes in het gebouw, waardoor bezoekers een duidelijke en compactere route door de collectiepresentaties kunnen volgen.

Entree

De monumentale entree van de voormalig Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt 127 krijgt zijn oorspronkelijke uitstraling terug. De entreehal gaat dienst doen als vrij toegankelijke ruimte. Door het tochtportaal te verwijderen dat er bij de opening van het museum in 1976 is geplaatst, worden de metershoge monumentale deuren weer functioneel en zichtbaar vanaf de straat. De museumreceptie krijgt een nieuwe plaats inpandig op de eerste verdieping.

Allard Pierson Live

Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw, wordt op de eerste verdieping aan de voorkant van het gebouw ‘Allard Pierson Live’ gecreëerd. Hier komt de gratis toegankelijke zone waar gewerkt wordt met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties en interactie met het publiek plaatsvindt. De ArcheoHotspot die nu al ontwikkeld is zal hier een plek krijgen, evenals de winkel en een gelegenheid om koffie te drinken. Het hele gebouw krijgt door de vernieuwingen een meer ‘open’ karakter en een duidelijke verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt.