Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van open stadscampussen, zowel tijdens de bouw als later tijdens het gebruik van de gebouwen. Het is één van de pijlers van het Huisvestingsplan.
UvA ontwikkelt en beheert de bebouwde omgeving met respect voor mens en milieu door duurzaam te bouwen. Onder duurzaam bouwen verstaat de UvA:
Uiteraard is ook de gezondheid en het welbevinden van mensen in het interieur en exterieur van de bebouwde omgeving van belang.
Bekijk hieronder de film over Duurzaamheid. Hierin worden verschillende duurzaamheidsmaatregelen toegelicht.
Net als de andere Nederlandse universiteiten heeft de UvA ingestemd met de Meerjarenafspraken energie efficiency (MJA3). De MJA3 is een overeenkomst tussen overheid, bedrijven, instellingen en gemeenten om effectiever en efficiënter om te gaan met energie. Hierin staan de volgende doelstellingen:
De UvA wil deze doelstellingen onder andere behalen door het toepassen van het Trias Energetica principe. Hierbij wordt in volgorde gekeken naar het beperken van het energieverbruik door verspilling tegen te gaan, maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen zoals wind-, water-, en zonne-energie en zo efficiënt mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.
De Roeterseilandcampus is een goed voorbeeld van duurzame binnenstedelijke herontwikkeling. In plaats van de gebouwen te slopen is gekozen om het voormalig 'complex' volledig te behouden en te renoveren en daarmee te ontwikkelen tot een duurzame campus. Bij het Universiteitskwartier gaat het ook voornamelijk om renovaties van monumentale panden.
Er wordt bij nieuwbouw en de renovatie van gebouwen zoveel mogelijk geïnvesteerd in moderne technologie waarbij gezondheid, materiaalgebruik en energieverbruik belangrijke aandachtspunten zijn.