We nodigen je van harte uit voor een ontspannen avond over stress, waarbij twee UvA wetenschappers vertellen over hoe zij zich in hun vakgebied bezighouden met dit thema. Hersenonderzoeker Harm Krugers vertelt meer over wat stress doet met ons brein: lijden we aan stress? En sportpsycholoog Yannick Balk benadrukt hoe we kunnen herstellen van werk(stress), waarbij hij gebruik maakt van inzichten uit de topsport.

Detail Summary
Datum 5 maart 2020
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Wat doet stress met ons brein?

We worden dagelijks blootgesteld aan stressvolle situaties die kunnen variëren van dagelijkse beslommeringen tot grote life-events. Gelukkig kunnen we meestal prima omgaan met zulke situaties. Toch wordt er vaak gezegd dat we ‘lijden aan stress’. Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam en in onze hersenen wanneer we worden geconfronteerd met stressvolle situaties. Hoe beïnvloedt stress ons gedrag? Wat bepaalt eigenlijk of we goed met stress kunnen omgaan? Harm Krugers zal deze vragen beantwoorden.

Herstellen van werkstress

Vervolgens zal Yannick Balk ingaan op het herstellen van stress in de context van werk en topsport. Stress is immers niet direct slecht, mits we een balans weten te vinden met voldoende herstel. Topsporters weten dat door inspanning en ontspanning te balanceren, je gezond én goed kunt presteren. Werken is in sommige gevallen te vergelijken met topsport. Dat herstel van stress belangrijk is klinkt logisch, maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk is. Want hoe zorgen we ervoor dat de fysieke en vooral mentale energiebronnen die aangesproken zijn tijdens het werk weer worden aangevuld?  Waar moet je op letten om het herstelproces te optimaliseren?

Over de sprekers

Harm Krugers

Is universitair hoofddocent aan de UvA en onderzoekt hoe stress, ook gedurende gevoelige periodes tijdens de vroege ontwikkeling, de hersenen en gedrag beïnvloeden. Harm Krugers is onder andere lid van de advisory board van de Federation of European Neurosciences (FENS), bestuurslid van Amsterdam Brain and Cognition (ABC) en Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk onderzoek (SIGO), en opleidingsdirecteur van de Research Master Brain and Cognitive Sciences aan de UvA.

Yannick Balk

is universitair docent aan de UvA en sportpsycholoog. Hij houdt zich bezig met mentale belasting, mentale belastbaarheid en herstel bij sporters en coaches. Yannick is aangesloten bij NLsportpsycholoog® en lid van de European Federation for Sport Psychology.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een huisgemaakte dagverse maaltijd door onze chefkok Johan. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 5 maart

17.00 inloop
17.30 start bijeenkomst
18.45 einde bijeenkomst