Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Op advies van het RIVM inzake Covid-19, het Corona vius, cancelt de Amsterdamse Academische Club alle eigen programmering tot en met 31 maart. Wij verwachten een deel van de geannuleerde programma’s op een later tijdstip opnieuw aan te kunnen bieden en hopen op uw begrip.

Detail Summary
Datum 26 maart 2020
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Met onze nieuwe reeks 'Sciencepark in de binnenstad' gaan we onder leiding van Martijn van Calmthout een ontmoeting organiseren tussen twee onderzoekers van het Sciencepark die met verschillende invalshoeken naar hetzelfde kijken. We starten met neuro-informaticus Sennay Ghebreab en neurobioloog Paul Lucassen, die het brein op twee verschillende manieren benaderen.

Neurobioloog versus neuro-informaticus

Neurobioloog Paul Lucassen start de avond met een overzicht van de recente ontwikkelingen rond stamcellen in het brein. Vervolgens zal neuro-informaticus Sennay Ghebreab ingaan op de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie, en de noodzaak voor een visie op maatschappelijke kunstmatige intelligentie.

Over de sprekers

Sennay Ghebreab is neuro-informaticus aan de Universiteit van Amsterdam, hoofd sociale wetenschappen aan de Amsterdam University College, en visiting fellow diversiteit en inclusie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij studeerde technische informatiesystemen aan de Universiteit van Amsterdam, en deed daar promotie onderzoek van 1996-2001 naar medische beelddiagnostiek met behulp van kunstmatige intelligentie. Na zijn promotie richtte hij zich op kunstmatige intelligentie in de cognitieve neurowetenschappen (hoe gebruikt het menselijk brein fysieke patronen en vooroordelen om een snelle eerste indruk te krijgen van de complexe natuurlijke omgeving?)  en sociale wetenschappen (hoe gebruiken mensen sociale stereotypen als een mechanisme om te gaan met de complexe sociale omgeving?). Nu zet hij in samenwerking met het nationaal Innovatie Centrum voor AI een lab op om AI technologie te ontwikkelen waarmee  burgers op  een eerlijke, transparante en inclusieve manier kunnen participeren in de samenleving.  

Paul Lucassen studeerde Medische Biologie aan de VU en promoveerde aan de UvA bij Dick Swaab van het Hersen Instituut op een neurobiologisch onderwerp aan de ziekte van Alzheimer. In zijn promotie onderzoek richte hij zich op de vraag of, net als spieren, het brein ook baat heeft bij frequente training en activiteit en of dat bv beschermt tegen achteruitgang bij veroudering en dementie (‘Use it or Lose it’). Na een postdoc periode in Leiden waar hij aan de effecten van stress op het brein werkte en een periode in de VS, startte hij aan het Swammerdam Instituut van de UvA zijn onderzoeksgroep die zich richt op ‘Plasticiteit van het brein’. Met name 'adulte neurogenese’ staat centraal, dwz de nieuwvorming van zenuwcellen in het (volwassen) brein. Verder onderzoekt hij hoe plasticiteit wordt ‘geprogrammeerd’ door bv blootstelling aan (vroege) stress, voeding en sport, en welke rol de nieuwe hersencellen spelen bij leren en geheugen, en bij hersenziektes als depressie en dementie. Zijn groep combineert hierbij verschillende technieken, van moleculaire analyses, gedragsstudies aan model systemen tot analyse van humaan hersenweefsel, cohort studies en brain imaging. 

Martijn van Calmthout is hoofd communicatie van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Daarnaast is Van Calmtnout wetenschapsjournalist en schrijver.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een huisgemaakt dagverse maaltijd door onze chefkok Johan. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 26 maart

17.00 inloop
17.30 start bijeenkomst
18.45 einde bijeenkomst
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam