Op advies van het RIVM inzake Covid-19, het Corona virus, cancelt de Amsterdamse Academische Club alle eigen programmering tot en met 31 maart. Wij verwachten een deel van de geannuleerde programma’s op een later tijdstip opnieuw aan te kunnen bieden en hopen op uw begrip.

Detail Summary
Datum 19 maart 2020
Tijd 15:30 - 17:00
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Amsterdamse Academische Club

Stadswandeling ‘In het voetspoor van Blasius’: Agnietenkapel, Binnengasthuisterrein en Oudemanhuispoort

We volgen Gerard Blasius, de eerste hoogleraar Geneeskunde aan het Athenaeum Illustre zoals hij in november 1669 met zijn studenten van de Agnietenkapel op de Oudezijds Voorburgwal naar het Sint-Pietersgasthuis liep om daar enkele patiënten te bezoeken. Deze wandeling van collegezaal naar ziekbed markeert het begin van de academische geneeskunde in Amsterdam. We lopen langs het ‘Huis aan de drie grachten’ en het uit 1603 daterende gasthuispoortje, de toegangspoort van het vroegere Sint-Pietersgasthuis. We bezoeken het voormalige Binnengasthuis, zoals het Sint-Pietersgasthuis sinds het begin van de achttiende eeuw heette. In de Klinische School en de Chirurgische Kliniek op het Binnengasthuisterrein ontwikkelden zich de moderne interne geneeskunde en heelkunde. De naastgelegen Oudemanhuispoort was in de zeventiende eeuw een huis voor bejaarden en werd later in gebruik genomen door de Universiteit van Amsterdam. We beëindigen de wandeling in de Amsterdamse Academische Club gehuisvest in de voormalige polikliniek Dermatologie en Geslachtsziekten van het Binnengasthuis.

De wandeling wordt geleid door Thomas van Gulik die Geneeskunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie heeft hij het Binnengasthuis en Wilhelmina Gasthuis nog als ziekenhuizen heeft meegemaakt. Hij werd tot chirurg opgeleid in het AMC, nu onderdeel van de Amsterdamse Universitaire Centra.

Tijdens de wandeling zullen opnames gemaakt worden voor de videorubriek van Folia.

Route Stadswandeling ‘In het voetspoor van Blasius’:

1 Grimburgwal/ Grimnessesluis

2 Gebed zonder End

3 Oudezijds Voorburgwal/ Makelaarsbruggetje

4 Agnietenkapel/ Athenaeum Illustre

5 Oudezijds Achterburgwal/ Huis aan de drie grachten

6 Gasthuispoortje en Wachtkamer onder de klok

7 Binnengasthuisterrein/ Oudezijds Herenlogement

8 De brug naar het Binnengasthuis

9 Vendelstraat/ Tussen Chirurgische Kliniek en Klinisch Ziekenhuis

10 Kloveniersburgwal

11 Oudemanhuispoort

12 De Binnentuin/ Oudemanhuispoort

13 De poort met de bril/ Oudemanshuispoort

Programma donderdag 19 maart

Vanaf 15.00 uur verzamelen in de Amsterdamse Academische Club
15.30 uur start wandeling
17.00 uur einde wandeling
Aansluitend borrel in de Amsterdamse Academische Club

Door een overweldigend aantal aanmeldingen zitten we helaas vol. We proberen momenteel voor onze leden een extra rondleiding te organiseren. Bent u lid? Mail dan naar aac@uva.nl voor de wachtlijst. Voor niet-leden is er helaas geen plek meer.

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235