Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In het publieke debat over Syriëgangers passeren stevige opinies de revue, maar in realiteit zijn er over hen meer vragen dan feiten. Als we vinden dat ze verplicht begeleid of behandeld moeten worden, richten we ons dan op hun individuele geweten of op het geweten van hun ideologische groep? Op dit moment weten we hierover meer niet dan wel, maar het is interessant daarover na te denken.

Detail Summary
Datum 27 februari 2020
Tijd 17:30 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Ruimte Locatie

Hun geweten, onze zorg. Over teruggekeerde Syriëgangers 

Met Frans Schalkwijk en Monique de Beaufort.

Het geweten is volgens Frans Schalkwijk geen alles-of-niets fenomeen, maar in zekere mate beweeglijk. Hij vermoedt dat er geen eenduidige identiteit van ‘de’ Syriëganger is, net zoals ‘de‘  Nederlandse identiteit niet bestaat. Maar hoe zouden we het functioneren van hun geweten kunnen begrijpen? Monique de Beaufort schetst vanuit haar ervaring met teruggekeerde Syriëgangers over wat hen drijft of dreef en hoe ze nu in het leven staan. Het blijkt niet gemakkelijk met hen de benodigde therapeutische relatie op te bouwen, want ze weten zich op veel manieren gevolgd en in de gaten gehouden.  

Over de sprekers

Drs. Monique de Beaufort is orthopedagoog en GZ-psycholoog
Prof. dr. Frans Schalkwijk  is psychoanalyticus/psychoanalytisch psychotherapeut, forensisch rapporteur en bijzonder hoogleraar voor gewetensontwikkeling aan de UVA.  
De avond wordt gemodereerd door drs. Hansa van Ramshorst, psychoanalyticus en psychotherapeut en medeorganisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club.
We organiseren deze avond in samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV).

Blijft u eten?

U kunt na afloop van het debat dineren in de Amsterdamse Academische Club voor 16,50 euro per persoon in de vorm van een vers huisgemaakte buffet. Leden ontvangen 15% korting.

Aanmelden

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Locatie

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam