Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Wij nodigen u van harte uit voor een lezing door Roelof van Gelder over John Gabriel Stedman, naar aanleiding van het recente verschijnen van Van Gelders boek Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797).

Detail Summary
Datum 1 november 2018
Tijd 17:00 - 18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

In zijn lezing zal Van Gelder een overzicht geven van Stedmans leven en dieper ingaan op Stedman als tekenaar van Surinaamse landschappen, flora en fauna, de bewoners van deze plantagekolonie en landschappen in Schotland. Daarbij zal hij enkele niet eerder gepubliceerde tekeningen laten zien.

Dichter in de jungle

John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier, maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen, die van hun plantages waren weggelopen. In 1796 verscheen in Londen zijn Narrative of a five years expedition against the revolted negroes of Surinam. Het boek, geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen waarneming gebaseerde gravures, was een onmiddellijk succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Door de gedetailleerde beschrijvingen van de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven, werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten werden iconen van de slavernijgeschiedenis.
In deze indrukwekkende biografie Dichter in de jungle beschrijft Roelof van Gelder op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriel Stedman. Hij baseerde zich daarbij onder andere op Stedmans dagboeken, brieven en memoires en is erin geslaagd de man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu. Gezien de discussies over het slavernijverleden is dit een hoogst actueel boek.

Over de spreker

Roelof van Gelder studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was redacteur van NRC Handelsblad en schreef vele artikelen over Nederlandse cultuurgeschiedenis. In 1997 promoveerde hij op Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800). Verder verscheen van hem Naporra’s omweg, Zeepost en Naar het aards paradijs, over de ontdekker van Paaseiland.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 1 november

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Aanmelden bijeenkomst

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Ruimte Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam