Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Science Park

Welkom bij LAB42

Over LAB42

De Universiteit van Amsterdam is begonnen met de realisatie van het nieuwe onderwijsgebouw: LAB42. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van LAB42. “Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht.” De ambitie is om dit gebouw van de toekomst in augustus 2022 in gebruik te nemen.

Artist Impression LAB42

In LAB42 komen onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken, ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van AI. Met uitnodigende voorzieningen die ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en maatschappelijke partners stimuleren, zal een uniek ecosysteem op het gebied van AI ontstaan.

Het huidige onderwijsgebouw op Amsterdam Science Park gebouw 904, is door de toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

Architect Joost Vos: ‘Nieuw bètagebouw is een ontdekkingstocht’         

Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van LAB42. Naar het hele interview >>

Interview met studente Willemijn Beks:

Studieplekken en stopcontacten belangrijkste wens van studenten voor LAB42 Naar het hele interview >>>>

Presentatie ontwerp LAB42

Donderdag 16 mei 2019 heeft de architect van Benthem en Crouwel het ontwerp van het nieuwe UvA gebouw gepresenteerd in de Night Studio van de Start Up Village op het Amsterdam Science Park. Was je er niet bij en toch nieuwsgierig? De presentatie kun je bekijken via de link of scan de QR-code en wandel rond in het nieuwe gebouw! 

Nieuwe naam onthuld!

Wij vroegen alle medewerkers van de FNWI om een naam te bedenken voor het nieuwe pand. Er zijn zo’n 35 namen voorgedragen, waaruit IvI en ILLC collega’s een shortlist van vijf namen kozen. Uiteindelijk is gekozen voor de naam LAB42!

Uitleg van de naam

LAB verwijst naar de visie van de architect: “Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mengeling tussen een werkplaats, een loods, een bibliotheek, een laboratorium, een club, een kantoor, tja, wat niet eigenlijk?” LAB staat hier ook letterlijk voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 is zeer bekend onder informatiewetenschappers: namelijk het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles (uit: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Interieurarchitect gekozen           

De FNWI is, in samenwerking met UvA Huisvestingsontwikkeling (HO), Facility Services (FS) en de Universiteitsbibliotheek (UB), onlangs gestart met het aanbestedingstraject voor de interieurarchitect van de nieuwbouw. De offertes van de verschillende architecten zijn door een beoordelingscommissie met vertegenwoordigers vanuit de faculteit, HO, FS en UB beoordeeld.  De interieurarchitect die uiteindelijk is gekozen voor de nieuwbouw is  Studio Groen + Schild geworden. De interieurarchitect gaat vervolgens samen met Benthem Crouwel Architects en de gebruikers van het nieuwe gebouw een interieurontwerp opstellen.

Update omgevingsvergunning en aanbesteding               

Verwachting is dat de omgevingsvergunning voor de bouw van LAB42 in november door  het Omgevingsloket wordt afgegeven. In verband met de momenteel gehouden stikstof discussie en PFAS problematiek kan het zijn dat de afgifte van de omgevingsvergunning vertraging gaat opleveren. Wat betreft de aanbesteding kunnen wij zeggen dat de aanbesteding in twee fasen wordt gedaan. De selectiefase hebben we onlangs afgrond. We  zitten nu in de gunningsfase waarbij het Plan van Aanpak voor de uitvoering, naast de prijs belangrijk zijn. De definitieve gunning staat gepland voor 2 maart a.s.

Digitaal rondlopen in het toekomstige interieur van LAB42!        

Wil je ook rondlopen in het toekomstige interieur van het nieuwe nog te bouwen gebouw van de FNWI? Dat kon tijdens de presentatie op dinsdag 12 november jl., waar het Definitieve Ontwerp werd gepresenteerd door Studio Groen+Schild in de polderzaal op het Amsterdam Science Park. Heb je de presentatie gemist en wil je toch graag zien hoe LAB42 er van binnen uit komt te zien klik dan op de volgende links: Entree, Studieplekken, Lounge, Vergaderruimte, Common Room IvI, Common Room ILLC, 1 persoons werkplek en 4 persoons werkplek.

Projectleider Heleen Verlinde van FNWI vertelt waarom zij enthousiast is over het project. ‘Het overkoepelende thema in het ontwerp is tech & nature. Tech staat voor onze studies en instituten, en nature is gekozen omdat iedereen behoefte heeft aan groen.’ Lees hier het hele interview>>>>

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de LAB42 nieuwsbrief.