Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Welkom bij LAB42

LAB42 is de nieuwe hub voor talentontwikkeling op het gebied van Digitale Innovatie en AI. Waar studenten, onderzoekers en bedrijven samenwerken. ‘Answering tomorrow’s questions together.’

Artist Impression binnenkant LAB42

Gebouw LAB42

In LAB42 komen onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken, ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en digitale innovatie. Het wordt de internationale hub voor de ontwikkeling van talent.

LAB42 komt tot stand door een samenwerking tussen de UvA, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Het doel is om met uitnodigende voorzieningen en door middel van co-creatie ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en de samenleving te stimuleren, om antwoorden te geven op de vraagstukken van morgen.  

Het huidige onderwijsgebouw op Amsterdam Science Park gebouw 904, is door de toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). 

Uitleg van de naam
LAB verwijst naar de visie van de architect: “Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mengeling tussen een werkplaats, een loods, een bibliotheek, een laboratorium, een club, een kantoor, tja, wat niet eigenlijk?” LAB staat hier ook letterlijk voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 is zeer bekend onder informatiewetenschappers: namelijk het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles (uit: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Startups en MKB bedrijven

MKB bedrijven en startups kunnen in LAB42 ruimtes huren om zich te vestigen. De vergaderruimtes voor onderzoekers en bedrijven zitten straks samen op een verdieping, diverse faciliteiten worden gedeeld en er zijn loungeplekken waar men elkaar kan ontmoeten. Een selectiecomité bepaalt welke bedrijven er terecht kunnen. Het belangrijkste criterium is dat de corebusiness van het bedrijf past bij de onderwerpen waarmee de studenten en onderzoekers zich bezighouden zoals datascience, AI en infrastructuur.

Community

De UvA wil ook aan een community bouwen op LAB42 door de interactie tussen studenten, onderzoekers en bedrijven te bevorderen. Het is van cruciaal belang om voorop te blijven lopen op het gebied van technologische ontwikkelingen, in Nederland en ver daarbuiten. Daarom zal er alles aan gedaan worden om innovatieve projecten binnen de community op te zetten en te realiseren.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de LAB42 nieuwsbrief.

Vlog

Bekijk deze vlog van Visser en Smit Bouw over circulair en duurzaam LAB42: