Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Welkom bij LAB42

De Universiteit van Amsterdam is begonnen met de realisatie van het nieuwe onderwijsgebouw: LAB42. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van LAB42. “Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht.” De ambitie is om dit gebouw van de toekomst in augustus van het studiejaar 2022-2023 in gebruik te nemen.

Artist Impression binnenkant LAB42

Gebouw LAB42

In LAB42 komen onderwijsruimtes, studieplekken, onderzoeksruimtes, werkplekken, ruimtes voor samenwerking met andere disciplines van de UvA en met externe partijen op het gebied van Artificial Intelligence (AI). LAB42 wordt de internationale hub voor de ontwikkeling van talent op het gebied van digitale innovatie en Artificial Intelligence (AI).  Het gebouw komt tot stand door een samenwerking tussen de UvA, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven.  Het doel is om met uitnodigende voorzieningen en door middel van co-creatie ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en de samenleving te stimuleren,  om antwoorden te geven op de informatica- en AI- vraagstukken van morgen.  

Het huidige onderwijsgebouw op Amsterdam Science Park gebouw 904, is door de toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen te klein geworden voor de hele Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). 

MKB bedrijven en startups 

MKB bedrijven en startups kunnen in LAB42 ruimtes huren om zich te vestigen. De vergaderruimtes voor onderzoekers en bedrijven zitten straks op een verdieping, diverse faciliteiten worden gedeeld en er zijn loungeplekken waar men elkaar kan ontmoeten. Een selectiecomité bepaalt welke bedrijven er terecht kunnen. Het belangrijkste criterium is dat de corebusiness van het bedrijf past bij de onderwerpen waarmee de studenten en onderzoekers zich bezighouden zoals datasciences, AI en infrastructuur. Het gaat niet alleen om het verhuren van ruimte maar de UvA wil ook aan een community bouwen door de interactie tussen studenten, onderzoekers en bedrijven vanuit LAB42 te stimuleren voor het opzetten en realiseren van innovatieve projecten. Het is van cruciaal belang om voorop te blijven lopen op het gebied van technologische ontwikkelingen, in Nederland en daarbuiten.  

Uitleg van de naam

LAB verwijst naar de visie van de architect: “Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mengeling tussen een werkplaats, een loods, een bibliotheek, een laboratorium, een club, een kantoor, tja, wat niet eigenlijk?” LAB staat hier ook letterlijk voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 is zeer bekend onder informatiewetenschappers: namelijk het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles (uit: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de LAB42 nieuwsbrief.