Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Science Park

Benthem Crouwel Architects bouwt LAB42

Op 31 oktober is door het College van Bestuur (CvB) van de UvA de definitieve gunning voor de bouw van gebouw LAB42 op Amsterdam Science Park verleend aan Benthem Crouwel Architects. Zij presenteerden een ontwerpvisie met een stevige basis en daarnaast veel vrijheid om er een gebouw van te maken dat past bij de ambities van de Universiteit van Amsterdam en de diverse gebruikers.

Visie Benthem Crouwel Architects
Artist Impression LAB42

Studieplekken en stopcontacten belangrijkste wens van studenten voor het nieuw te bouwen gebouw op het Amsterdam Science Park     

Willemijn Beks (24), in het laatste jaar van haar bachelor Kunstmatige Intelligentie,  loopt al wat jaartjes rond op Science Park. Ze dacht mee over de wensen voor het nieuwe gebouw.

Als het nieuwe gebouw dezelfde sfeer krijgt als het hoofdgebouw op Science Park, is het project volgens Willemijn geslaagd. ‘Dat is een fijn, laagdrempelig gebouw met een ontspannen ambiance. Je kunt er studeren en elkaar ontmoeten, chillen met koffie en lunchen en er is een bar voor borrels van de studieverenigingen.’ Lees het hele interview >>

Architect Joost Vos: ‘Nieuw bètagebouw is een ontdekkingstocht’         

Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van LAB42. Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht: robolabs op de begane grond, een drone-kooi naast de entree en bomen die tot de derde verdieping reiken. Het zijn enkele in het oog springende wensen in het Voorlopig Ontwerp (VO) van gebouw. Naar het hele interview >>

Nieuwe naam onthuld!

Begin dit jaar vroegen wij alle medewerkers van de FNWI om een naam te bedenken voor het nieuwe pand. Er zijn zo’n 35 namen voorgedragen, waaruit IvI en ILLC collega’s een shortlist van vijf namen kozen. Deze shortlist is vervolgens bestuurlijk en juridisch(merkenrechtelijk) gecheckt waarna er twee namen overbleven: LAB42 en SP xxx (= uiteindelijk huisnummer bekend september 2019).

Tot 15 mei jl., hebben medewerkers en studenten van de FNWI kunnen stemmen op hun favoriete naam voor het nieuwe gebouw. Donderdag 16 mei is de definitieve naam bekend gemaakt tijdens de presentatie van het nieuwe ontwerp.

En de nieuwe naam is: LAB42!

Uitleg van de naam:
LAB verwijst naar de visie van de architect: “Dit is geen gewoon bèta-gebouw maar een mengeling tussen een werkplaats, een loods, een bibliotheek, een laboratorium, een club, een kantoor, tja, wat niet eigenlijk?” LAB staat hier ook letterlijk voor broedplaats of laboratorium op het gebied van de informatiewetenschappen. Het getal 42 is zeer bekend onder informatiewetenschappers: namelijk het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en het alles (uit: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).

Video wordt geladen..

Presentatie ontwerp LAB42

Donderdag 16 mei jl., heeft de architect van Benthem en Crouwel het ontwerp van het nieuwe UvA gebouw gepresenteerd in de Night Studio van de Start Up Village op het Amsterdam Science Park. Was je er niet bij en toch nieuwsgierig? De presentatie kun je bekijken via de link of scan de QR-code en wandel rond in het nieuwe gebouw! 

Bekijk de presentatie>> QR-code voor wandeling door LAB42

Interieurarchitect gekozen           

De FNWI is, in samenwerking met UvA Huisvestingsontwikkeling (HO), Facility Services (FS) en de Universiteitsbibliotheek (UB), onlangs gestart met het aanbestedingstraject voor de interieurarchitect van de nieuwbouw. De offertes van de verschillende architecten zijn door een beoordelingscommissie met vertegenwoordigers vanuit de faculteit, HO, FS en UB beoordeeld.  De interieurarchitect die uiteindelijk is gekozen voor de nieuwbouw is  Studio Groen + Schild geworden. De interieurarchitect gaat vervolgens samen met Benthem Crouwel Architects en de gebruikers van het nieuwe gebouw een interieurontwerp opstellen.

Inspirerend werkbezoek maakt belang van samenwerkingsfaciliteiten duidelijk

Om inspiratie op te doen en te leren van andere co-creatie initiatieven, hebben de projectgroep LAB42 en de werkgroep co-creatie een werkbezoek afgelegd aan het Cambridge Innovation Center (CIC) in Rotterdam en YES!Delft bij de TU Delft. CIC in Rotterdam biedt flexibele kantoorruimte, co-working werkplekken, evenementenruimte en faciliteiten voor entrepreneurs, investeerders en gevestigde bedrijven. Meer lezen >>

Planning en voortgang

Het ontwerpproces neemt ongeveer een jaar in beslag. Zomer 2019 gaat de UvA de omgevingsvergunning voor gebouw LAB42 indienen. De oplevering van het gebouw staat gepland vanaf februari 2022.

Blijf op de hoogte

Meld je hier aan voor de LAB42 nieuwsbrief.

Op de Science Park campus website staat tevens een link naar de veel gestelde vragen over LAB42.