Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Science Park

Benthem Crouwel Architects bouwt ASP942

Op 31 oktober is door het College van Bestuur (CvB) van de UvA de definitieve gunning voor de bouw van gebouw ASP942 op Amsterdam Science Park verleend aan Benthem Crouwel Architects. Zij presenteerden een ontwerpvisie met een stevige basis en daarnaast veel vrijheid om er een gebouw van te maken dat past bij de ambities van de Universiteit van Amsterdam en de diverse gebruikers.

Visie Benthem Crouwel Architects
Artist Impression ASP942

Architect Joost Vos: ‘Nieuw bètagebouw is een ontdekkingstocht’         

Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van ASP942. Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht: robolabs op de begane grond, een drone-kooi naast de entree en bomen die tot de derde verdieping reiken. Het zijn enkele in het oog springende wensen in het Voorlopig Ontwerp (VO) van gebouw. Naar het hele interview >>

Werkgroepen geven terugkoppeling op ontwerp Benthem Crouwel Architects 

Benthem Crouwel Architects (BCA) heeft afgelopen periode werksessies georganiseerd met de gebruikersgroepen horeca, co-creatie, kantoren, onderwijs en studieplekken. Doel van de werksessies was het ophalen van informatie en terugkoppeling geven op de voorstellen van de architect. De gebruikers hebben hun input gegeven op onderwerpen als locatie en gebruik van de verschillende functies in het gebouw, indeling van de verdiepingen en vormgeving van de collegezalen. Benthem Crouwel Architects gebruikt de input uit de werksessies bij het opstellen van het Voorlopig Ontwerp (VO)

Inspirerend werkbezoek maakt belang van samenwerkingsfaciliteiten duidelijk

Om inspiratie op te doen en te leren van andere co-creatie initiatieven, hebben de projectgroep ASP942 en de werkgroep co-creatie een werkbezoek afgelegd aan het Cambridge Innovation Center (CIC) in Rotterdam en YES!Delft bij de TU Delft. CIC in Rotterdam biedt flexibele kantoorruimte, co-working werkplekken, evenementenruimte en faciliteiten voor entrepreneurs, investeerders en gevestigde bedrijven. Meer lezen >>

FNWI start voorbereiding aanbestedingstraject voor interieurarchitect 

De FNWI is, in samenwerking met UvA Huisvestingsontwikkeling, de Universiteitsbibliotheek en Facility Services, gestart met de voorbereiding van het aanbestedingstraject voor de interieurarchitect van  het nieuwe gebouw. Eind april wordt bekend gemaakt welke interieurarchitect is geselecteerd. Deze zal vervolgens in contact met Benthem Crouwel Architects en de gebruikers van het nieuwe gebouw een interieurontwerp opstellen.

Naamgeving nieuwe gebouw    

Tot nog toe is voor het nieuwe gebouw de naam ‘ASP942’ gebruikt, maar dit was altijd slechts bedoeld als werktitel. Omdat het gebouw niet alleen onderzoek en onderwijs van de FNWI huisvest, maar ook ruimte biedt voor researchlabs met bedrijven, samenwerking met kennisinstellingen en AI scale-ups (co-creatie deel van het gebouw), is het gewenst dat het gebouw een herkenbare naam krijgt. Dit helpt bij het aantrekken van externe huurders en voor PR doeleinden.

In december zijn de medewerkers van IvI en ILLC uitgenodigd om mee te denken over een definitieve naam voor het nieuwe gebouw. Het projectteam wil iedereen bedanken voor zijn/haar creatieve input en het meedenken over de nieuwe naam.  Op dit moment doet de UvA een juridische en bestuurlijke check op de aangedragen namen. Het streven is in maart een poll uit te zetten in de nieuwsbrief met goedgekeurde namen, waarna de FNWI gemeenschap en andere stakeholders een stem kunnen uitbrengen op hun voorkeur.

Planning en voortgang

Het ontwerpproces neemt ongeveer een jaar in beslag. Zomer 2019 gaat de UvA de omgevingsvergunning voor gebouw ASP942 indienen. De oplevering van het gebouw staat gepland vanaf september 2021.

Blijf op de hoogte

Heb je een vraag of wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief mail ons: huisvestingsontwikkeling@uva.nl. Op de Science Park campus website staat tevens een link naar de veel gestelde vragen over ASP942.