Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Science Park

Benthem Crouwel Architects bouwt ASP942

Op 31 oktober is door het College van Bestuur (CvB) van de UvA de definitieve gunning voor de bouw van gebouw ASP942 op Amsterdam Science Park verleend aan Benthem Crouwel Architects. Zij presenteerden een ontwerpvisie met een stevige basis en daarnaast veel vrijheid om er een gebouw van te maken dat past bij de ambities van de Universiteit van Amsterdam en de diverse gebruikers.

Visie Benthem Crouwel Architects
Artist Impression ASP942

Studieplekken en stopcontacten belangrijkste wens van studenten voor het nieuw te bouwen gebouw op ASP      

Willemijn Beks (24), in het laatste jaar van haar bachelor Kunstmatige Intelligentie,  loopt al wat jaartjes rond op Science Park. Ze dacht mee over de wensen voor het nieuwe gebouw.

Als het nieuwe gebouw dezelfde sfeer krijgt als het hoofdgebouw op Science Park, is het project volgens Willemijn geslaagd. ‘Dat is een fijn, laagdrempelig gebouw met een ontspannen ambiance. Je kunt er studeren en elkaar ontmoeten, chillen met koffie en lunchen en er is een bar voor borrels van de studieverenigingen.’ Lees het hele interview >>

Architect Joost Vos: ‘Nieuw bètagebouw is een ontdekkingstocht’         

Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van ASP942. Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht: robolabs op de begane grond, een drone-kooi naast de entree en bomen die tot de derde verdieping reiken. Het zijn enkele in het oog springende wensen in het Voorlopig Ontwerp (VO) van gebouw. Naar het hele interview >>

Naam bekend gemaakt voor het nieuwe gebouw "ASP942"

Begin dit jaar vroegen wij alle medewerkers van de FNWI om een naam te bedenken voor het nieuwe pand. Er zijn zo’n 35 namen voorgedragen,  waarna een stemming onder de IvI en ILLC collega’s uiteindelijk leidde tot  een shortlist van vijf namen. Deze shortlist is vervolgens bestuurlijk en juridisch(merkenrechtelijk) gecheckt waarna er twee namen overbleven: LAB42 en SP xxx (= uiteindelijk huisnummer bekend september 2019).

Tot 15 mei jl., hebben medewerkers en studenten van FNWI, instituten IvI en ILLC hun stem kunnen uitbrengen op hun meest favoriete naam voor het nieuwe gebouw. Afgelopen donderdag 16 mei tijdens de presentatie van het Voorlopig Ontwerp in de Night Studio bij de Start Up Village is de naam bekend gemaakt. Het nieuwe gebouw met de werknaam "ASP942" gaat LAB42 heten!

Video wordt geladen..

Presentatie ontwerp LAB42

Donderdag 16 mei jl., heeft de architect het ontwerp van het nieuw te bouwen gebouw ASP942 in de Night Studio van de Start Up Village op het Amsterdam Science Park gepresenteerd. Wellicht was jij er ook bij? Zo niet en ben je toch nog nieuwsgierig. Met de QR-code hieronder kun je een kijkje nemen in het nieuwe gebouw.

QR-code voor wandeling door LAB42

Interieurarchitect gekozen           

De FNWI is, in samenwerking met UvA Huisvestingsontwikkeling (HO), Facility Services (FS) en de Universiteitsbibliotheek (UB), onlangs gestart met het aanbestedingstraject voor de interieurarchitect van de nieuwbouw. De offertes van de verschillende architecten zijn door een beoordelingscommissie met vertegenwoordigers vanuit de faculteit, HO, FS en UB beoordeeld.  De interieurarchitect die uiteindelijk is gekozen voor de nieuwbouw is  Studio Groen + Schild geworden. De interieurarchitect gaat vervolgens samen met Benthem Crouwel Architects en de gebruikers van het nieuwe gebouw een interieurontwerp opstellen.

Inspirerend werkbezoek maakt belang van samenwerkingsfaciliteiten duidelijk

Om inspiratie op te doen en te leren van andere co-creatie initiatieven, hebben de projectgroep ASP942 en de werkgroep co-creatie een werkbezoek afgelegd aan het Cambridge Innovation Center (CIC) in Rotterdam en YES!Delft bij de TU Delft. CIC in Rotterdam biedt flexibele kantoorruimte, co-working werkplekken, evenementenruimte en faciliteiten voor entrepreneurs, investeerders en gevestigde bedrijven. Meer lezen >>

Planning en voortgang

Het ontwerpproces neemt ongeveer een jaar in beslag. Zomer 2019 gaat de UvA de omgevingsvergunning voor gebouw ASP942 indienen. De oplevering van het gebouw staat gepland vanaf september 2022.

Blijf op de hoogte

Heb je een vraag of wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief mail ons: huisvestingsontwikkeling@uva.nl. Op de Science Park campus website staat tevens een link naar de veel gestelde vragen over ASP942.