Renovatie van gebouw REC P op de Roeterseiland campus

Het College van Bestuur (CvB) van de UvA heeft begin 2021 besloten de opleidingen van de UvA Academy, een deel van de Executive Programs (EP) en de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) te huisvesten in REC P. Hiervoor moet gebouw REC P, gelegen aan de Plantage Muidergracht, grondig worden gerenoveerd en op maat worden ingericht voor deze programma’s. Vanaf ongeveer maart 2022 kan dan worden gestart met de renovatie van REC P. Naar verwachting wordt het gebouw vanaf april 2023 opgeleverd.

Stappenplan

In 2020 is gewerkt aan het Programma van Eisen (PvE) en het Voorlopig Ontwerp (VO). In het PvE staan de eisen en wensen van de UvA voor REC P, zoals functies, ruimte en faciliteiten. In het VO vertaalt een architect het PvE in ideeën en schetsen voor de uitvoering. Beide zijn begin 2021 afgerond. Daarna volgde het ontwerpproces voor de binnenkant en zijn de plattegronden verder uitgewerkt. In de zomer ging de aannemersselectie van start en naar verwachting is deze eind 2021 afgerond. Vanaf ongeveer maart 2022 kan dan worden gestart met de renovatie van REC P. Naar verwachting wordt het gebouw vanaf april 2023 opgeleverd.

Unieke ruimtes en nieuwe bewoners

In het gebouw komen onderwijszalen, studie-en werkplekken en een grote collegezaal waar docenten binnen een grote groep aan kleinere groepen les kunnen geven. Specifieke faciliteiten in het gebouw zorgen ervoor dat zowel studenten op locatie als online studenten onderwijs kunnen krijgen. REC P gaat onder andere opleidingen voor professionals (contractonderwijs) en de opleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) huisvesten. Onder het gebouw komt een fietsenstalling voor 128 fietsen. Via een aparte ingang van het gebouw is de stalling te bereiken.

Groen dak

Op gebouw REC P wordt een groen dak aangelegd. Waarom is gekozen voor een groen dak? Een groen dak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel en wordt de piekbelasting op het riool verminderd. Een groen dak zorgt ook voor schonere lucht. De planten van een groen dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Daarnaast werkt een groen dak ook als een geluidsbarrière om een pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in het pand als daarbuiten.

Huidige bewoners REC P

In de zomer van 2021 maakten de tijdelijke bewoners via Ad Hoc Leegstandsbeheer plaats voor medewerkers en studenten van voornamelijk de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG). Tot uiterlijk eind 2021 wordt REC P door de UvA gebruikt als tijdelijke oplossing voor onderwijshuisvesting. Die oplossing is nodig omdat de verbouwing van de onderwijszalen in REC L nog niet was afgerond bij de start van het nieuwe studiejaar.

REC P Plantage Muidergracht
Boven aanzicht REC P

Omdat bouwwerkzaamheden in de nabije omgeving altijd merkbaar zijn, houden wij u graag via onze buurtberichten op de hoogte van de werkzaamheden op Roeterseiland. Verdere communicatie over de bouwprojecten verloopt per e-mail. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor ons digitaal buurtbericht via omgevingsmanager-rec@uva.nl.