Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Extra onderwijsgebouw REC

Vorig jaar ging de bouw van een onderwijsgebouw op het stuk grond op het Roeterseiland tussen Crea, de gebouwen J/K, B en de Sarphatistraat niet door. Een jaar later is de situatie veranderd en heeft de UvA dit terrein hard nodig. De groei van het aantal studenten is fors. Met de coronacrisis heeft digitaal onderwijs een vlucht genomen. De universiteit heeft daarbij ook geconstateerd dat kleinschalig fysiek onderwijs en fysieke ontmoeting voor de studenten en docenten onmisbaar is.

Het wordt een gebouw van drie bouwlagen (11 meter hoog, 45 meter lang en 35 meter breed) en 2.957 m2 vloeroppervlak met kleinere onderwijsruimtes: 18 onderwijszalen voor rond de 30 personen, 6 onderwijszalen voor ongeveer 50 personen. Daarnaast komen er faciliteiten als toiletruimtes, een lift voor mindervaliden personen en technische ruimtes. De entree van het gebouw komt aan de zijde van de Nieuwe achtergracht.

Extra Onderwijsgebouw tussen Crea, de gebouwen J/K, B en de Sarphatistraat

Inloopavond voor bewoners 2 maart 2022

Op woensdag 2 maart is er een inloopavond georganiseerd waar informatie werd gedeeld over het extra onderwijs gebouw REC.  Om de buurt actief te informeren en te betrekken is met de bewoners gesproken over het ontwerp van het gebouw, locatie en planning.

Vergunning voor extra onderwijsgebouw verleend

De gemeente Amsterdam heeft de UvA laten weten dat de vergunningsaanvraag voor het plaatsen van een extra onderwijsgebouw op het terrein tussen Crea, de gebouwen J/K, B en de Sarphatistraat (Plot V) is goedgekeurd. Op www.amsterdam.nl/bekendmakingen vindt u dinsdag 17 mei de publicatie van de verleende vergunning. U kunt zoeken op ‘Valckenierstraat’. Hier kunt u de relevante stukken opvragen en informatie inzien over het vervolg van de procedure.

Aanvang werkzaamheden

Nu de vergunning verleend is, gaan UvA en aannemer De Meeuw aan de slag om het extra onderwijsgebouw voor de start van het nieuwe collegejaar te realiseren. Dit betekent dat vanaf maandag 16 mei werkzaamheden worden uitgevoerd die in het teken staan van de aan te brengen fundering. Hiervoor wordt dan grondwerk verricht, waarna zogenoemde schroefinjectiepalen aangebracht worden. Anders dan klassieke heipalen, kunnen deze trillingsvrij en geluidsarm schroevend worden geïnstalleerd. Hiermee willen we de overlast van deze werkzaamheden voor de omgeving zoveel mogelijk beperken.

Verdere werkzaamheden Plot V

Na het aanbrengen van de fundering en het aansluiten op leidingen en riolering, starten de bouwkundige werkzaamheden. Hierbij gaat het om de in het vorige buurtbericht genoemde transporten van de units, als ook het plaatsen van de trappenhuizen, lift etc. Als de units op de begane grond staan, beginnen daar de werkzaamheden aan de elektra, riolering, sanitair en klimaatinstallaties, zoals verwarming en airco. Er wordt dan omhoog gewerkt tot de bovenste verdieping. De laatste werkzaamheden die in het pand verricht worden zijn het leggen van de vloer, afhangen van de deuren en daarna de oplevingsschoonmaak.

Werkzaamheden Plot V op zaterdagen 21/05, 28/05 en 04/06

Aannemer De Meeuw zal op de zaterdag 21 mei en mogelijk ook op 28 mei en 4 juni voorbereidende werkzaamheden uitvoeren op het naastgelegen Plot V. Conform afspraken zullen deze werkzaamheden op zaterdagen altijd tussen 8:00 en 17:00 uur plaatsvinden.

Blijf op de hoogte

Voor meer informatie over de werkzaamheden op Plot V kunt u terecht bij omgevingsmanager Simon de Roo via omgevingsmanager-rec@uva.nl.

Lees de laatste berichten aan de buurt voor meer informatie over de projecten:

Heeft u een vraag? In het overzicht vragen en antwoorden staan alle gestelde vragen over het Extra Onderwijsgebouw REC