For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Ambitions and priorities

The building has been designed to promote interaction and collaboration. Students, researchers and business people involved in informatics and AI will soon be able to gather under one roof. Part of the building will be reserved to lease space.

Catering facilities will be available in the atrium, teaching and lecture rooms will be located on the first and second floors, while meeting rooms, offices for SMEs and lounge areas for people to meet in will be created on the third floor. The top floors of the building will be reserved for the offices of the Informatics Institute and the Institute for Logic, Language and Computation of the Faculty of Science. The fourth and fifth floors will also house the AI labs of the ICAI, which is dedicated to developing AI technologies in collaborative research labs set up in partnership with the business sector, government and knowledge institutions.

Sustainable

LAB42 will be an energy-neutral (ENG) building of 12,000 m2. This means that the building will produce as much energy as it needs. Around 1800 m2 of solar panels will be installed on the roof and in the façades. The southwest façade will have a pattern of open and closed panels that converge towards the top of the building and refers to a binary code, as a nod to the informatics taught in the building. Parts of the closed panels will consist of solar panels, which can also be reused in the future. In order to place solar panels over the entire roof surface, the air-conditioning units that would normally be located on the roof have been moved to a lower floor. Solar cells will even be incorporated into the glass of the skylights/roof windows.

The building has a geothermal heat pump (GHP) system and CO2 reduction and will be given a retention roof that collects rainwater (reducing the burden on drains), subsequently reused for flushing toilets in the building.

Circular and flexible    

The support structure of LAB42 is circular and consists of a 100% reusable steel structure that serves as a rack. The steel structure will be easy to adapt and reconfigure in line with future changes.

No unnecessary material is used in LAB42 to conceal or close the structure. The material that is used in addition to the construction is sustainable; for example, felt from recycled PET bottles is deployed in the form of panels to promote the acoustics. Reused products and materials that are used: reused revolving doors, circular inner walls – a significant percentage of the wall is made of used plasterboard, although the visible plasterboard is new. Reused wooden laminated beams, work floor of recycled concrete, recycled cable ducts, fire hose reels and connection cables. The furniture that will soon be placed in the building will also consist of reused materials.

Healthy

The skylights allow daylight to enter the atrium from above. The atrium forms the centre of the building, with plenty of light and greenery. This ensures a pleasant indoor climate and therefore a healthy working environment for students, staff and companies. The light atrium that runs diagonally through the entire building, playful mezzanines, connecting walkway and varied work landscapes ensure a structure that is clear and well organised but also dynamic and inspiring. A subdivision is made into three clearly recognisable areas, from concentration zones to places in which meeting and discovery take centre stage, and enables optimal cross-pollination between the various disciplines. In addition, the design also encourages people to climb stairs!

Inspiring

During the design process, intensive collaboration with the users resulted in a building in which everyone will soon feel at home. The unusual façade, lively plinth with RoboLab, foyer area, atrium and lounge will make people curious and stimulate meeting and collaboration. The atrium is completely open and its transparency reveals what is happening in the building. The building has double layering from the bottom up and the inside out, from meeting and ‘dynamism’ to quiet and high-concentration zones.

Smart

Consolidation points will register the number of occupants so that the lighting, air, temperature and comfort can be easily adjusted to the number of people in the teaching rooms and offices.