Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoe creëer je een plek op een campus waar studeren een keer niet centraal staat maar de ontmoeting tussen studenten en medewerkers? Jan Geysen, hoofdontwerper en zaakvoerder van PUUR interieurarchitecten, is verantwoordelijk voor de inrichting van de Brug.

x
x
De eerste studenten in de Brug

Deze ontmoetingsplek op de vierde verdieping van gebouw C is vandaag geopend. Doel: ontmoeting moet, studeren mag. ‘Flexibiliteit, inspiratie, verscheidenheid en identiteit zijn vier uitgangspunten die voor ons een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de ontwerpfase van de Brug.' aldus Jan.

Uitdaging 

Wie de Brug binnenloopt zal zich verbazen over het uitzicht over de Nieuwe Achtergracht, de ruimte, het interieur en de lichtinval. ‘De Brug beslaat meer dan 700 vierkante meter en studenten en medewerkers kunnen hier tussen de middag een broodje halen maar bovenal elkaar ontmoeten en praten. Het is moeilijker om studieplekken te creëren in een ruimte waar ontmoeten moet en studeren gedoogd is.’ De uitdaging van het project lag daarom volgens Jan in de combinatie van deze doeleinden. ‘In zo’n grote, hoge ruimte moet je bijvoorbeeld veel rekening houden met de akoestiek. Er is absorberende isolatie toegepast, gordijnen opgehangen en gestoffeerde  meubels absorberen de geluiden en stemmen van bezoekers.’

x
Ontwerptekening van de Brug

'Omdat wij vanaf het begin allerlei partijen hebben aangehaakt bij onze ontwerpen (uiteraard de Universiteitsbibliotheek, onze rechtstreekse opdrachtgever, maar denk ook aan Facility Services, de faculteiten, en in het bijzonder FMG hebben wij het gevoel dat we samen tot een ontwerp zijn gekomen.’

Wie de Brug inloopt zal drie verschillende gedeeltes herkennen. 'Aan de linkerkant vind je de eetplekken. We noemen dit ook wel de stedelijke kant van de ruimte. We hebben gekeken naar pleinen: deze zijn soms vol en soms loopt of zit er helemaal niemand. Dit concept zie je terug in de inrichting want de tafels zijn te verplaatsen. De tafels in combinatie met de gekleurde stoelen doen denken aan een terras op een plein.’

x
Word cloud ter inspiratie

Ruimte, lucht en licht 

‘Daarnaast hebben wij vanaf dag één gesprekken gehad met de architecten van het gebouw  (resp. AHMM). Zij hebben het gebouw opnieuw getekend en konden als geen ander voorspellen hoe de mensen deze ruimte zouden gaan gebruiken.' Hoe pak je de inrichting van zo’n grote ruimte aan? ‘We zijn expres niet begonnen met het onmiddellijk ontwerpen van het interieur’, aldus Jan. ‘Ik ben eerst met alle betrokken partijen koffie gaan drinken, we hebben gepraat over de wensen en ideeën van de gebruikers. Ook studenten zijn hierbij aangehaakt.’ Wat is belangrijk aan een goede en aangename lounge- en studieplek? ‘Ruimte, lucht en licht.'

x

Dynamische ruimte 

‘We willen hier de levendigheid van een stad uitbeelden De hoge koffietafel is voor een korte stop, of om snel even iets te eten of drinken. Het rechter gedeelte van de Brug is knalgroen en representeert een park. Luie zitbanken, loungestoelen, tapijt en een lange bibliotheektafel nodigen uit tot koffiedrinken of het lezen van een tijdschrift. De blauwe tussenzone is geschikt voor korte overlegjes en presentaties. Poefen en koffietafels zijn midden in de ruimte geplaatst. Studenten mogen de poefen verplaatsen, het hoort een dynamische ruimte te zijn waarin meubels af en toe zwerven.’

x

Thinking in the box

De stijl van PUUR interieurarchitecten? 'Eerst kijken waarvoor de ruimte gebruikt gaat worden, aldus Jan. We willen niet zo nodig onze visie of stempel op een ruimte drukken maar houden ervan om conceptueel te denken met kleuren, materialen en vormen. Het moet werken, dat is belangrijk. We denken niet ‘out of the box’ maar meer ‘in the box’. Effectieve creativiteit noem ik het eigenlijk.’ Voor Jan is met de opening van de campus een doel zichtbaar geworden waar hij veel waarde aan hecht: in alle hoekjes zijn studenten te vinden. ‘Je ziet dat zij zelf hun weg vinden, dat is heel bijzonder’.

Eerste reacties:

Luuc (21) studeerde hiervoor aan het University College op het Science Park. Zijn eerste indruk? ‘Het is een fijne, open ruimte. Het hoge plafond en het uitzicht zorgen voor dit gevoel. Het doet me een beetje denken aan de Apple Store, dat komt denk ik door de lichtgrijze kleur van de tafels. Op het University College heb ik eerder gezien dat een combinatie van kantine en studieplekken niet werkt, het is te rumoerig. Dat de insteek van deze ruimte anders is, is daarom een goede keuze.’

Laura (19) en Nina (20), beide psychologie studenten, komen al drie jaar op de Roeterseilandcampus. Deze week zeiden zij tegen elkaar dat ze een campusgevoel kregen als ze er rondliepen en dat dit vooral kwam doordat gebouwen nu samen op één plek staan. ‘Ik vind het uitzicht geweldig, het geeft een bepaalde rust’ aldus Laura. Nina beschrijft de ruimte als modern en een beetje industrieel. ‘Toen gebouw H aan de Roetersstraat dicht was, was hier bijna niets te beleven. Ik ben blij dat de campus bijna weer helemaal open is want zo fleurt het hier op’ zegt Laura.