Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het schilderij 'La Folie des Rues' van Karel Appel is uit 1989. Het schilderij verwijst naar de vernieuwingsbewegingen die volgens Appel zich in het begin altijd manifesteren als ‘waanzin van de straat'.

nee
Karel Appel's "La Folie des Rues"

Het schilderij (4x14 meter) was oorspronkelijk bedoeld voor de Parijse Opéra maar het bleek te groot. Appel was er zeer aan gehecht en vond in de UvA een geschikte koper vanwege haar ‘vrijheids-lievende karakter'.

‘La Folie des Rues’ is een schilderij met twee vrijwel identieke scènes, opgezet in contrastrijke kleurschema’s. Het laat zich in de volle breedte als een rumoerige gebeurtenis lezen, ook al repeteert de ene scène de andere. Ogenschijnlijk een simpele tegenstelling van zwart en wit; in werkelijkheid veel genuanceerder. Het schilderij werd op 30 september 1997 onthuld in centrale hal van Faculteit Economische Wetenschappen en Econometrie aan de Roetersstraat. Gebouw (REC) E wordt nu verbouwd en gaat aan het begin van het collegejaar 2014-2015 weer open. De Appel is dan weer in zijn volle glorie te bezichtigen.

nee
Ingepakte Karel Appel