Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In augustus/september gaat de eerste paal van LAB42 de grond in. De voorbereidingen zijn in volle gang. “Recent hebben we 15.000 vierkante meter vloer besteld”, zegt Bas van Straten, projectmanager bij aannemer Visser & Smit Bouw BV.

Bas van Straten, projectmanager bij Visser & Smit Bouw BV

Het bedrijf deed ook de inrichting van alle Noord/Zuidlijnstations en bouwde het Prinses Maxima Kinderziekenhuis. Recent sloot Van Straten een ander prestigieus bouwproject af: een opslagdepot voor het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, het Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van maar liefst 30.000 vierkante meter. “We zijn specialist in complexe utiliteitsbouw.”

 

Circulair

LAB42 is een onderwijsgebouw met een circulair karakter. Bijzonder vernieuwend volgens Van Straten. “LAB42 is vrijwel geheel demontabel. Als het gebouw over vijftig jaar ergens anders moet komen te staan, kan dat. “Dat vereist een specifieke bouwmethodiek. We maken bijvoorbeeld veel gebruik van staal en prefab vloerelementen die op de bouw gemonteerd worden. Beton storten, wat in de reguliere bouw veel gebeurt, doen we alleen nog voor de fundering.”

Energieneutraal

Van Straten vindt LAB42 in meerdere opzichten bijzonder. “Niet alleen op het dak komen zonnecollectoren, maar ook aan de gevel. Dat geeft het pand een unieke uitstraling. In combinatie met de koude-warmteopslag is het gebouw op deze manier zelfvoorzienend en dus energieneutraal. Voor mij persoonlijk springt het Atrium in het oog. In het Atrium zie je het geraamte van het gebouw. Dan zie je ook hoe prachtig LAB42 gelijnd is.” 

Voorbereidingen

Architect Van Benthum is een bekende van Van Straten. Ook aan de Noord/Zuidlijn werkten ze samen. “We hebben onze goede relatie direct weer opgepakt.” Van Straten noemt de opstart van het project dan ook opmerkelijk soepel en prettig, zowel met de architect als opdrachtgever UvA en andere partners. “We vergaderen iedere twee weken. Alles draait op volle toeren: de inkoop, vergunningen aanvragen, planningen en werkplannen verfijnen.”   

Strikte bouwregels

De bouw is aan strikte regels gebonden. “Om overlast voor de omgeving te minimaliseren, boren we de heipalen in de grond in plaats van slaan. En damwanden drukken we in de grond, in plaats van trillen. Beide technieken beperken de geluidsoverlast aanzienlijk.” Ook het bouwverkeer is streng gereguleerd. Een portier loodst de vrachtwagens veilig over fiets- en voetpaden en de werktijden zijn van 7.00 tot 19.00 uur.” 

Verantwoord bouwen

“We communiceren tijdig over eventuele overlast”, zegt Van Straten. “Daarmee neem je de overlast niet weg, maar dan zijn mensen voorbereid en dat scheelt ergernis.” Visser & Smit Bouw is onderdeel van Volkers Wessels, een van de oprichters van Bewuste Bouwers*. “We houden rekening met de omgeving, gaan verantwoord om met materiaal door het bijvoorbeeld op de juiste lengtes aan te laten leveren, streven beperking van afval na en werken met herbruikbare verpakkingen. Het is slechts een greep uit onze manier van bouwen.” 

Transparant

Bouwen is volgens Van Straten dan ook bijna bijzaak geworden. “De hele organisatie om het bouwproces heen, is ontzettend belangrijk om efficiënt en veilig te kunnen werken. Een georganiseerde, schone en veilige bouwplaats is essentieel. Dat brengt uiteraard veel regels met zich mee. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat iedereen, ondanks alle regels, met plezier werkt.”

Van Straten vindt het leuk dat de bouw van LAB42 in een onderwijsomgeving plaatsvindt en op een open veld. “Iedereen kan de bouw dus heel goed volgen. Ook door de transparante structuur van het gebouw.” 

* Bouwen met oog voor Omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid.