Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het strippen van het voormalige CREA-gebouw is 23 augustus afgerond. De voorbereidingen voor de uitvoering van de bouwplannen gaan nu van start. Het strippen van het negentiende-eeuwse voormalige ziekenhuis heeft bijzondere oorspronkelijke details aan het licht gebracht.

Dakluiken met touwen

Tijdens het strippen zijn onder meer binnenwanden, vloerbedekking, de later toegevoegde plafonds en het oude sanitair weggehaald. Hierdoor zijn mooie oorspronkelijke details van het gebouw, dat uit 1897 stamt, tevoorschijn gekomen. Zo zijn de dakluiken weer te zien. Deze werden gebruikt om de zieken die in de bovenste verdieping lagen via het dak van frisse lucht te voorzien. Met touwen werden ze open en dicht gedaan. In de nu nog met spijkers bezaaide vloer zijn originele granieten badkamervloeren zichtbaar. In verschillende ruimtes prijken langs de muur in rijen de oorspronkelijke schoorstenen.

dakluiken derde verdieping oude BG pand
De dakluiken, hier van onder gezien, voorzagen de zieken van frisse lucht.

Goede kwaliteit

Na het strippen wordt een grondige analyse gemaakt van de kwaliteit van het monumentale gebouw. De eerste indruk is dat deze niet tegenvalt. De verbouwing van het pand gaat begin volgend jaar verder. Tot die tijd worden een à twee ruimtes van het voormalige ziekenhuis benut door kunstenaars. Het gebouw blijft hierdoor in gebruik.

Begin volgend jaar gaat de verbouwing van het voormalige CREA-pand verder