Ontwerp Universiteitsbibliotheek

Het ontwerp van de nieuwe UB, van de MVSA Architects en architectenbureau J. Van Stigt, verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Aan de zijde van de Nieuwe Doelenstraat wordt het geheel uitgebreid met een nieuwbouwvleugel. Het geheel vormt een architectonisch bijzonder en modern, academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus.

Op deze pagina:

Ontwerp Universiteitsbibliotheek

De nieuwe UB wordt een herkenbare, moderne bibliotheek. Een centrale plek binnen het Universiteitskwartier voor ontmoeting en kennisuitwisseling, waar onderzoek, onderwijs en leren samenkomen. In 2017 is besloten om het ontwerp van MVSA Architects en Architectenbureau J. Van Stigt, dat bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw, te realiseren. Het ontwerp bestaat uit een cascodeel en een interieurdeel. Hoe ziet het ontwerp eruit?

Casco ontwerp

Entree

De hoofdentree bestaat deels uit de voormalige ambulance-ingang, die is gespiegeld. Hierdoor ontstaat er vanaf de Vendelstraat een ruime doorkijk naar het atrium.

Ziekenzalen

De oorspronkelijke ziekenzalen blijven in vorm en hoogte ongewijzigd. In de zalen worden vides toegevoegd, zodat de wanden optimaal worden benut voor de plaatsing van boeken.

Nieuwbouwdeel

Aan de kant van de Nieuwe Doelenstraat worden de twee monumentale panden door nieuwbouw met elkaar verbonden. Met de publieke functies als het café en de studiezalen aan de transparante gevel, toont de UB zich hier aan de stad.

Interieur

In het interieurontwerp wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met het monumentale karakter van het pand, details blijven zichtbaar en er wordt gebruik gemaakt van een ingetogen kleurenpalet. Het interieurontwerp is naar verwachting in de zomer van 2018 gereed.

vo bibliotheek atrium

Atrium nieuwe UB

voorlopig ontwerp UB binnenstad

Studieplekken in atrium

VO studiezaal bibliotheek

Voorlopig ontwerp studiezaal

vo bibliotheek gang

Voorlopig ontwerp, studieplekken op gang

vo bibliotheek multifunctionele zaal

Voorlopig ontwerp, interieurconcept multifunctionele zaal

vo bibliotheek kleurgebruik begane grond UB interieurconcept

Voorlopig ontwerp, kleurgebruik begane grond

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

17 augustus 2018