Historie

Het terrein van het Universiteitskwartier kent een lange historie van uiteenlopende functies. Er waren in dit gebied een klooster, ziekenhuis, museum, woongebied en universiteit gevestigd. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen, toen hier het Oude en Nieuwe Nonnenklooster waren gevestigd.

Het Binnengasthuis was vier eeuwen lang het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Wat in 1578 begon als gasthuis in twee kloostercomplexen, werd vanaf de 19e eeuw met architectonische ingrepen omgebouwd tot ziekenhuiscomplex.

Geïnspireerd door de voormalige kloosterstructuur, ontwierp F.W.M. Poggenbeek de Tweede Chirurgische kliniek en het Zusterhuis, met tussenliggend hof. In de Tweede Chirurgische kliniek is een ‘corridorsysteem’ toegepast: lange gangen waar meerdere ziekenzalen op uitkwamen. De interne verdeling van de ruimtes in beide gebouwen zijn ook nu nog intact met vele oorspronkelijke elementen, waar onder de trappen met gedecoreerd ijzeren hekwerk en de Snijzaal. In het - inmiddels monumentale -Binnengasthuiscomplex werd de Tweede Chirurgische Kliniek tot 2011 gebruikt door CREA en STUC.

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

28 maart 2018