Opera: uitdaging voor de geest of reactionaire kost?

27sep2018 17.00 - 18.45

Lezing

In samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) organiseren wij dit seizoen weer een aantal bijeenkomsten. We nodigen u graag uit voor een bijeenkomst op 27 september over maatschappelijke verantwoordelijkheid in de kunst.

Het debat

De Gouden Koets, beschilderd met een slaventafereel, het Manchester Museum dat Waterhouse’s schilderij met blote nimfen verwijdert of de kwaadaardige zwarte Moor in Mozarts opera Die Zauberflöte. Kunstwerken uit het verleden confronteren de hedendaagse mens met ongemakkelijke kwesties over gender en etniciteit. Ze zijn representaties van denkbeelden die stereotypen bevestigen, veelal gebaseerd op exclusie van de ander in plaats van op inclusie. In het debat staat de vraag centraal hoe om te gaan met die spanning tussen het historische werk op zich en de overdracht van stereotypen. Psychoanalyticus Frank Klijberg spreekt over de waarde van het libretto van de Zauberflöte als de innerlijke verbeelding van menselijke conflicten en fantasieën. Sjaiesta Badloe, werkzaam bij de Nationale Opera & Ballet, pleit voor meer maatschappelijk bewustzijn bij deze actuele problematiek.

Over de sprekers

Frank Klijberg studeerde geneeskunde en werd opgeleid tot psychotherapeut (niet meer praktiserend). Hij is psychoanalyticus en opleider van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV).


Sjaiesta Badloe volgde de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en is beleidsmaker Opera Educatie en projectleider Diversiteit&Inclusie bij Nationale Opera & Ballet. Zij organiseerde tot 2017 activiteiten met kunstenaars en vluchtelingen als hoofd van stichting Music Works in Jordanië.


De avond wordt gemodereerd door Frans Schalkwijk, psychoanalyticus en psychotherapeut, en mede organisator van de programmering in de Amsterdamse Academische Club.

Blijft u eten?

Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Een verse maaltijd bereid door onze chefkok Johan. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 27 september

17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club