De kunst van opmerkzaamheid

Lezing door Wieteke van Zeil

20sep2018 18.00 - 19.15

Lezing

Wij nodigen u van harte uit voor een lezing en een nagesprek over de kunst van het opmerkzaam kijken naar kunst, en tenslotte ook naar wat ons in de wereld daarbuiten onder ogen komt. Aanleiding is het verschijnen van het nieuwe boek van Wieteke van Zeil 'Goed kijken begint met negeren. De kunst van opmerkzaamheid.'

De kunst van opmerkzaamheid

We kijken grotendeels onbewust - en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Kunsthistoricus Wieteke van Zeil laat zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen ons nieuwe perspectieven en weten al eeuwen hoe het oog werkt. Van Zeil bespreekt de meest fascinerende kunstdetails en verbindt deze aan thema's in de actualiteit en hedendaagse beeldcultuur. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over waarneming, biedt zij praktische tips om meer op te merken in het museum én daarbuiten.

Aansluitend aan haar lezing zal Wieteke geïnterviewd worden door Katja Weitering, Hoofd Presentaties van Museum Catharijneconvent.
Machteld Löwensteyn modereert de bijeenkomst.

Over de sprekers

Wieteke van Zeil rondde haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam  in 2000 af met een scriptie over interpretaties van Hollandse groepsportretten. Ze is cultuurjournalist en schrijft wekelijks de serie Oog voor Detail in de Volkskrant. Haar boek Goed kijken begint met negeren, de kunst van opmerkzaamheid, verscheen in juni. Eerder schreef zij Dichterbij, kunst in details (Atlas Contact, 2015). Oog voor Detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.

Katja Weitering is sinds 2016 Hoofd Presentaties van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Van 2010 tot 2016 was zij artistiek directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Zij deed een doctoraalstudie cultuur en wetenschap aan de Universiteit van Maastricht, behaalde een Master Degree Arts Criticism aan de City University van Londen en volgde in aanvulling daarop een propedeuse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Katja is onder meer bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad.

Over de moderator

Machteld Löwensteyn is als  kunsthistoricus verbonden aan de Amsterdam School for Historical Studies (ASH), en programmeert voor de Amsterdamse Academische Club de kunsthistorische en historische bijeenkomsten.

Blijft u eten?

Na de bijeenkomst serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.
Een heerlijke verse huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 20 september

(NB. we starten een half uur later dan u van ons gewend bent!)

17.30 inloop
18.00 start programma
19.15 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)