WeMakeThe.City: op expeditie in het Universiteitskwartier

11 juni 2018

Wereldwijd groeien steden, ook Amsterdam. Deze groei brengt urgente vraagstukken met zich mee over bijvoorbeeld het klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen en gezondheid. Hoe maken we steden beter? Tijdens WeMakeThe.City, een festival georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, gaan experts én inwoners van Amsterdam vijf dagen lang op zoek naar antwoorden. Op 22 juni staat het Universiteitskwartier centraal in het middagprogramma. En jij kunt erbij zijn!

Achtergrond

De komende jaren wordt het Universiteitskwartier gerealiseerd. De UvA, gemeente Amsterdam en stedenbouwkundig bureau West 8 werken samen aan het integrale masterplan. Hoe komen de verschillende gebruikers -bewoners, ondernemers, studenten, medewerkers van de UvA- samen op dit kleine stukje stad en blijft het leefbaar?

Op expeditie

Ben jij geïnteresseerd in de uitdagingen waar de UvA voor staat en wil je meedenken over de toekomstige ontwikkeling? Ga mee op expeditie! Na een historische inleiding, een rondleiding langs verschillende stakeholders in het gebied en de presentatie door West 8, krijgen deelnemers de mogelijkheid om in verschillende werksessies op het plan te reageren.

• Welkom, inleiding gebied: historie en actualiteit door Dick Schuiling
  • Excursie door het gebied, langs verschillende gebruikers van het Universiteitskwartier
  • Presentatie Universiteitskwartier door West 8
  • Drie parallelle werksessies op locatie
  • Afsluiting en borrel met een jeu de boules competitie

Werksessies

• Ontmoet & Groet op het Binnengasthuisterrein, onder leiding van Anna Dekker van Placemakers en Hans Karssenberg van STIPOHoe en waar ontmoeten de verschillende (toekomstige) gebruikers van de openbare ruimte elkaar?
  • Toekomstigbestendig erfgoed, onder leiding van Paul Morel van Stadsherstel Amsterdam en met medewerking van André Winder van gemeente Amsterdam, Monumenten en Archeologie
    Op welke wijze kan verduurzaamd worden in een gebied met veel monumentale panden?
  • Tabula Scripta, onder leiding van Jarrik Ouburg van HOH Architecten en ARIAS.
    Het Universiteitskwartier is geen onbeschreven gebied. Hoe kunnen bestaande, vertrouwde plekken en nieuwe ontwikkelingen harmonieus hand in hand gaan? Deze vraag wordt beantwoord aan de hand van het onlangs verbouwde pand van het Institute for Advanced Study (IAS) op de Oude Turfmarkt.

Informatie en aanmelden

Ben jij geïnteresseerd in de uitdagingen waar de UvA voor staat en wil je meedenken over de toekomstige ontwikkeling? Of ligt jouw interesse juist bij community-vorming rondom dergelijke opgaves? Versterk onze gebiedsexpeditie door deel te nemen! Het middagprogramma vindt plaats op het Universiteitskwartier tussen 13.30 en 17.00 op en rond VOX-POP, Binnengasthuisstraat 9.  Je kunt je gratis aanmelden per e-mail via onderstaande link.

WeMakeThe.City: 20 t/m 24 juni

Tijdens het festival wordt er vijf dagen lang door publiek én experts gewerkt aan urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving. Op verschillende locaties verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Met lezingen, filmvertoningen, exposities, voorstellingen, stadsexpedities, games, workshops, expertmeetings, gesprekken, labs, werkplaatsen en een uitnodigend en actief weekendprogramma voor een groot en breed publiek. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. Bekijk hier het volledige programma.

Om aanwezig te kunnen zijn bij de overige programmaonderdelen van WeMakeThe.City kun je via de website WeMakeThe.city kaarten reserveren.

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling