Ruimte voor studentenkamers in Oudemanhuispoort

28 juni 2018

De UvA realiseert komend jaar circa 80 tijdelijke studentenkamers in de Oudemanhuispoort in het Universiteitskwartier. De gemeente is positief over het plan en verleende deze week een omgevingsvergunning. Dit betekent dat de transformatie naar studentenwoningen van start gaat.

Transformatie bestaand gebouw

De Oudemanhuispoort wordt op dit moment gedeeltelijk gebruikt  door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw), voorheen zat daar ook de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) van de UvA. Sinds het vertrek van de FdR naar de Roeterseilandcampus is een deel niet in gebruik. Gezien het tekort aan betaalbare studentenkamers in de stad slaan de universiteit en studentenhuisvester DUWO de handen ineen. Het worden kamers met een huur van gemiddeld 340 euro (exclusief servicekosten). Er zijn ook al kamers beschikbaar vanaf 200 euro. De huurprijs is afhankelijk van de grootte van de kamers. Sanitair en keukens worden gedeeld.

Ilse Griek, dagelijks bestuurder stadsdeel Centrum: 'Er is een groot tekort aan huisvesting voor studenten. Niet alleen in Centrum, maar in de hele stad. De ruimte om bij te bouwen in het Centrum is beperkt, dus we zijn dan blij ook dat de Universiteit van Amsterdam haar eigen vastgoed inzet om tijdelijk studentenwoningen te realiseren.'

Maatregelen om overlast tegen te gaan

Bij de bekendmaking van de plannen voor studentenhuisvesting bleek dat een deel van de buurt zich zorgen maakt over mogelijke overlast die zou kunnen ontstaan. Hierover zijn UvA, gemeente en bewoners met elkaar in gesprek gegaan. Hierbij is gezamenlijk gezocht naar een oplossing om deze zorgen weg te nemen en tegemoet te komen aan de meeste bezwaren. De UvA en studentenhuisvester DUWO zetten in op het voorkomen van overlast. Er worden minder wooneenheden gerealiseerd dan oorspronkelijk gepland en er zijn maatregelen getroffen die tegemoet komen aan zorgen omtrent inbreuk op privacy van bewoners. Verder begeleidt een beheerder vanuit de studentenhuisvester de nieuwe bewoners van de Oudemanhuispoort intensief in hun nieuwe omgeving en leidt hij/zij zaken in goede banen om overlast te voorkomen. Tenslotte komt er een aanspreekpunt voor buurtbewoners.

Inschrijven voor huurders

Het beheer en de verhuur wordt geregeld via DUWO. Daardoor bemiddelt de UvA niet in het verkrijgen van deze woonruimte.  Vragen over het huren van een studentenwoning in de Oudemanhuispoort dienen dan ook niet aan de UvA gesteld te worden. Studenten kunnen de voortgang volgen via DUWO en zich, indien de eenheden (na de verbouwing) online beschikbaar worden gesteld, inschrijven via Studentenwoningweb

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling