EN uva.nl

De UvA is begonnen met een haalbaarheidsonderzoek om een nieuw gebouw neer te zetten naast Science Park 904. ASP 942 (werktitel) moet een hotspot worden voor onderwijs, onderzoek en samenwerkingen op het gebied van informatica in het algemeen en artificial intelligence (AI) in het bijzonder. Hiermee komt er ook een oplossing voor het ruimtegebrek waar de FNWI door de groei van de afgelopen jaren mee kampt.

Haalbaarheidsonderzoek

Door een toename van studenten, personeel, promovendi en nieuwe samenwerkingen, is Science Park 904 te klein geworden voor de hele FNWI. Dit ruimtetekort wordt momenteel opgevangen door verschillende tijdelijke oplossingen. Voor een betere en permanente oplossing, wordt nu de mogelijkheid verkend om een nieuw gebouw neer te zetten. De wens is om voor de zomer een besluit te kunnen nemen over de (financiële) haalbaarheid van dit nieuwe gebouw.

In deze fase van haalbaarheidsonderzoek wordt meegenomen voor wie het gebouw straks bedoeld is. Met het nieuwe gebouw wordt beoogd om onderzoekers, docenten, studenten en wetenschappelijke partners en bedrijven op het gebied van AI samen te brengen. Omdat instituten van de FNWI in beginsel als één geheel gehuisvest worden, is het streven om straks het Instituut voor Informatica in zijn geheel in het nieuwe gebouw onder te brengen.

Vraag en antwoord

Voor meer informatie over het nieuwe gebouw en het besluitvormingsproces, is er een Q&A opgesteld.

Lees de Q&A

Bijdrage gemeente Amsterdam

De bedoeling is om met het nieuwe gebouw een impuls te geven aan de samenwerking tussen Amsterdamse kennis- en onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven op het gebied van kunstmatige intelligentie. De gemeente Amsterdam draagt €4 miljoen bij aan het initiatief. Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: ‘Het Amsterdam Science Park is een toonaangevend centrum van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Met de komst van een hotspot op het gebied van Artificial Intelligence verstevigen de gemeente Amsterdam en de UvA de Amsterdamse kenniseconomie en de positie van Amsterdam en het Amsterdam Science Park als één van de belangrijke Europese centra op het gebied van bètaonderwijs en –onderzoek.’

Lees het persbericht van de UvA en gemeente Amsterdam