Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Joost Vos, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van ASP942, het nieuwe UvA gebouw op het Amsterdam Science Park. Het nieuwe bètagebouw is een ontdekkingstocht: robolabs op de begane grond, een drone-kooi naast de entree en bomen die tot de derde verdieping reiken. Het zijn enkele in het oog springende wensen in het Voorlopig Ontwerp (VO) van gebouw.

Voor Benthem Crouwel Architects, die eerder werkten voor Amsterdam Centraal station en datacenter Equinix ontwierpen, moet een gebouw aansluiten bij de identiteit van de toekomstige bewoners. ‘Medewerkers, studenten en bedrijfsleven moeten straks zeggen: hier voel ik me huis, dit is mijn gebouw,’ zegt Joost Vos, architect/partner en gefascineerd door techniek. ‘Wensen en dromen van gebruikers vormen de basis van het ontwerp: een transparant gebouw, waar je op allerlei plekken iets nieuws kunt ontdekken en waar ruimte is voor ontmoeting én concentratie.’ 

 

Artist Impression Atrium

Flexibel en duurzaam

Joost Vos ontwierp een flexibel gebouw. ‘Een soort stellingkast die we, in overleg met opdrachtgever en gebruiker, kunnen invullen met diverse programmaonderdelen. Het ontwerp biedt de mogelijkheid om vloeren te verschuiven, open ruimtes dicht te maken of binnenwanden te  verplaatsen.’ Duurzaamheid en gezondheid zijn integraal onderdeel. Dat betekent onder andere verantwoord (her)gebruik van materialen, optimaal gebruik van daglicht, veel groen, waar mogelijk natuurlijke verwarming door de zon, energiebesparing door gebruik van een WKO-installatie en de inzet van smartbuilding.

Inspirerend en smart

Bethem Crouwel Architects zet de expertise van gebruikers in bij de invulling van het ontwerp. ‘Op een aantal punten willen we pionieren,’ zegt Vos. ‘Is het bijvoorbeeld mogelijk om binnenwanden of zonwering in 3D te printen van eigen afval? Of beton uit gesloopte gebouwen te hergebruiken? We willen bijdragen aan onderzoek en laten zien dat het kan. Maar we denken ook aan een app voor efficiënt gebouwgebruik waarmee je de verlichting kunt regelen of de schoonmaakbeurten van de toiletten.’  

Co-creatie

Rode draad in het ontwerp is de ruimte voor samenwerking en kruisbestuiving tussen wetenschap (onderzoek en onderwijs) en het bedrijfsleven. ‘Het open Atrium met veel licht en groen wordt een van de belangrijke plekken voor ontmoeting. Uiteraard is er ook ruimte voor studie en onderzoek in de concentratiezones, rondom aan de gevel. De ideeën uit het ontwerp zijn ter toetsing voorgelegd aan gebruikers. Van kantooromgeving tot collegezaal en horeca.’ Zodra het voorlopige ontwerp definitief is wordt het verder uitgewerkt.