Universiteitsbibliotheek Binnenstadscampus

Gereed in 2021

De Universiteitsbibliotheek verhuist van het Singel naar de Binnenstadscampus. De nieuwe locatie voor de UB is de Tweede Chirugische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein (ook bekend als BG13/14). De UB is in 2021 gereed en wordt een belangrijk onderdeel van de Binnenstadscampus, waar UvA-studenten en medewerkers terecht kunnen en waar onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten.

Het ontwerp van de nieuwe UB, van de architecten MVSA en Van Stigt, verbindt de twee monumentale panden met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure. Ontmoeting, leren en interactie zullen hier centraal staan. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus. Met onder andere 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder voorziet de nieuwe UB in 2021 in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen en draagt bij aan campusontwikkeling.

Gebruikers

De UB op de Binnenstadscampus is er voor UvA-studenten en medewerkers, maar ook voor de buurt en andere geïnteresseerden. Het biedt ruimte voor lezingen, discussies en presentaties voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. Om de disciplinaire samenwerking te bevorderen wordt de collectie van geesteswetenschappen in open opstelling op deze centrale locatie gehuisvest. Voorheen was deze collectie verspreid over vier panden (Bungehuis, PC-Hoofthuis, Kunsthistorisch Instituut en de UB Singel). 

X

Nu: de Tweede Chirugische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein

Scenario A entree UB

Straks (2021): een moderne Universiteitsbibliotheek

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

18 juli 2017