Ontwerp Universiteitsbibliotheek Binnengasthuisterrein

Voor de UB op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein) is er vanaf 2014 gewerkt aan een ontwerp door MVSA Architects en Architectenbureau J. Van Stigt. In juli 2017 is er besloten dit ontwerp te realiseren. Hoe ziet dit ontwerp eruit?

 

Programma van Eisen 

Voor de UvA is het een prachtige kans om op haar geboortegrond een volwaardige campus te realiseren. Het Programma van Eisen kent de ambities duurzaam, open, toegankelijk en inspirerend. De nieuwe UB wordt een
herkenbare, moderne bibliotheek. Dé plek op de campus voor ontmoeting en kennisuitwisseling. Een omgeving waar
onderzoek, onderwijs en leren samenkomen.

Realisatie van de UB in de binnenstad vraagt om de juiste faciliteiten, inachtneming van monumentale staat gebouwen en de juiste faciliteiten, waaronder: 950 studieplekken; 80 werkplekken; 7 km collectie; studie- en onderwijszalen/werkgroepruimtes en een fietsenkelder.

UB op Binnengasthuisterrein

Het uitgangspunt voor de bibliotheek op het Binnengasthuisterrein, in de Tweede Chirurgische Kliniek en Zusterhuis, is het creëren van een nieuw hart in de Binnenstadscampus. De transparante hoofdentree bij de oude ambulance-ingang verbindt de campus met de kern van de UB: het atrium. Dit atrium wordt gekenmerkt door de losstaande draagstructuur van de kap. Een transparante constructie die de monumenten verbindt en verduurzaamt.

 

X

Artist impression UB Binnengasthuisterrein

Hoofdentree

De hoofdentree van de UB komt op de plek waar vroeger de ambulance-entree van het ziekenhuis zat. De oorspronkelijke entree wordt verdubbeld. Hierdoor ontstaat er vanaf de Vendelstraat een ruime doorkijk naar het binnenhof.

X

Artis impression hoofdentree

Nieuwbouw

Op de parkeerplaats aan de Nieuwe Doelenstraat komt een nieuwbouwgedeelte voor de UB. Op de begane grond komt de kantine en op de verdiepingen studieplaatsen. In het ontwerp is een driedimensionaal gevelscherm opgenomen, dat refereert aan figuren en tekens uit de geesteswetenschappen. Hoe de gevel er daadwerkelijk uit gaat zien, wordt nader uitgewerkt in de optimalisties van het ontwerp. 

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

14 november 2017