Scenario B

in de Oudemanhuispoort

Voor de nieuwe bibliotheek zijn er twee scenario’s. Scenario A op het Binnengasthuisterrein en scenario B in de Oudemanhuispoort. Lees hieronder meer over scenario B.

Stedenbouwkundige optiek

Scenario B combineert de UB en het onderwijs in één complex en creëert daar het centrale hart van de campus. Kenmerkend voor dit scenario is de hoofdentree via de historische passage van de Oudemanhuispoort en de binnentuin. Met een nieuw voorplein aan de Oudezijds Achterburgwal creëert de bibliotheek een extra verbinding met de stad. Daar is een tweede entree en de toegang tot de fietsenkelder. 

Scenario B

Bij de ontwikkeling van de Oudemanhuispoort staat het carrégebouw centraal. De karakteristieke omgang, de kap en de hoge ruimtes worden doorgezet in een nieuw bouwdeel. Zo ontstaat er een natuurlijke aansluiting tussen oud en nieuw.

De structuur van de open binnenplaats wordt herhaald in de overkapte centrale hal. Vanuit deze hal zijn alle functies in het gebouw bereikbaar: de bibliotheek, de kantoren, het café, de onderwijsruimtes en de fietsenkelder. Zwevende vloeren en een grote trap, geven de hal verdere invulling. Zo kan er op de zwevende vloeren worden gestudeerd, en dient de grote trap als tribune bij lezingen.

Door herhaling van de carréstructuur ontstaat een heldere inrichting, waarin de bezoeker zijn weg makkelijk kan vinden en kan dwalen tussen de boeken. Strategische plaatsing van liften en trappen zorgt dat alle ruimten eenvoudig te bereiken zijn.

Grenzend aan de hoge vensters liggen verschillende studieplekken verspreid door het gebouw. Hier kan in rust worden gewerkt, maar is ook ruimte voor overleg en ontmoeting. Samen met de monumentale structuur en uitzicht op de binnenplaatsen, geeft dit de bibliotheek haar identiteit.

Scenario B impressie entreehof bibliotheek OMHP

Impressie entree en hof bibliotheek

Scenario B impressie entreehal bibliotheek

Impressie entreehal en bibliotheek

Scenario B impressie entreehal bibliotheek

Impressie doorsnede biblitheek

Scenario B impressie boeken en studiezaal bibliotheek

Impressie studiezaal en boeken bibliotheek

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

24 maart 2017