Scenario A

op het Binnengasthuisterrein, in het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische kliniek

Voor de nieuwe bibliotheek zijn er twee scenario’s. Scenario A op het Binnengasthuisterrein, in het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische kliniek, gelegen aan de Nieuwe Doelenstraat en de Vendelstraat. En scenario B in de Oudemanhuispoort, gelegen tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal. Lees hieronder meer over scenario A.

Stedenbouwkundige optiek

Scenario A gaat uit van twee zwaartepunten binnen de campus. De UB en het onderwijs. Deze twee worden verbonden door een plein. Aan dit plein bevindt zich de hoofdentree van de bibliotheek, en koppelt zo het hart van de bibliotheek aan de campus. Met een fietsenkelder aan het begin van het campusgebied wordt het plein fietsvrij gemaakt en nodigt het uit tot interactie.

Hoe wordt scenario A vormgegeven?

Het uitgangspunt voor de bibliotheek op het Binnengasthuisterrein is het creëren van een nieuw hart in de Binnenstadscampus. De transparante hoofdentree bij de oude ambulance-ingang verbindt de campus met de kern van de UB: het atrium.

Dit atrium wordt gekenmerkt door de losstaande draagstructuur van de kap. Een transparante constructie die de monumenten verbindt en verduurzaamt. Het creëert een flexibel verblijfsgebied wat multifunctioneel inzetbaar is. Zoals het houden van lezingen, geven van exposities en uitbreiden van het aantal studieplekken.

Vanuit het atrium en via de liften en trappen komt de bezoeker verder het gebouw in. Hier bieden monumentale ruimten plek aan onderwijs-, lees- en studiezalen. De karakteristieke Snijzaal krijgt een nieuwe functie als ruimte voor lezingen en bijzondere ontvangsten.

Aan de kant van de Nieuwe Doelenstraat koppelt een nieuw bouwdeel de twee monumenten. Met deze verbinding ontstaat een doorgaande route. Deze nieuwbouw onderscheidt zich van de bestaande gebouwen met zijn eigen textuur en materiaalgebruik. Met de publieke functies als het café en de studiezalen aan de transparante gevel, presenteert de bibliotheek zich hier aan de stad.

Scenario A entree UB

Impressie entree bibliotheek

Scenario A impressie atrium UB

Impressie atrium bibliotheek

scenario A doorsnede UB

Impressie doorsnede UB

scenario A impressie boeken en studiezaal UB

Impressie studiezaal en boeken UB

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

24 maart 2017