UB centraal in FGw-hub

Interview Gerard Nijsten, Directeur Bedrijfsvoering Faculteit der Geesteswetenschappen

‛De Binnenstadscampus is een geesteswetenschappelijke hub van het Rokin tot halverwege de Kloveniersburgwal, waarmee we ons kunnen meten met veel universiteiten in de wereld. Uniek in Nederland door de combinatie van universiteit, collecties, musea en instituten zoals die van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.’ Gerard Nijsten, als directeur bedrijfsvoering FGw ook verantwoordelijk voor de portefeuille huisvesting, ziet het helemaal voor zich.

Op de campus is de Universiteitsbibliotheek voor geesteswetenschappen dé centrale plek: waar belangrijke collecties aanwezig zijn, noodzakelijk voor onderzoek en onderwijs, en waar studieplekken zijn. De UB wordt de grootste en belangrijkste ontmoetingsplek voor de Binnenstadscampus. Nu een keuze maken en niet langer vertragen, is de belangrijkste wens van Nijsten. ‛We willen de UB bouwen en de campus afmaken. En dat kan pas als de locatiekeuze is gemaakt.’

Interessante scenario's

Volgens Nijsten zijn beide scenario's interessant. ‛Anders van karakter, maar beide mooi. De Oudemanhuispoort heeft zijn charme, een historisch pand met allure waar een combinatie van bibliotheek met onderwijs mogelijk is. Dit lijkt een iets goedkoper scenario dan het plan op het Binnengasthuisterrein (in de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, red.). Daar staat tegenover dat het ontwerp voor de Oudemanhuispoort verder uitgewerkt moet worden. Terwijl het ontwerp van MVSA en Van Stigt spectaculair is vanwege de overkapping en op een paar punten na, klaar is. Hiermee kun je dus sneller beginnen.’ Uiteindelijk, zo verwacht hij, zal de oplevering van de gehele Binnenstadscampus in beide scenario’s even lang duren.

Ideaal

Nijsten ziet uit naar een nieuwe UB. ‛Want dat betekent ook een directe lijn met Bijzondere Collecties en het Allard Pierson en prachtige mogelijkheden voor samenwerking. En dat in het hart van de meest culturele en internationale stad van Nederland. Om dat ideaal te verwezenlijken, is een UB onmisbaar. De UvA maar ook de stad Amsterdam verdienen het.

Gepubliceerd door  HuisvestingsOntwikkeling

27 maart 2017